Zo haal je het maximale uit een kleine keuken

Op zoek naar een optimale, unieke indeling van een kleine keuken? Ook in kleine keukens is er vaak ontzettend veel mogelijk. Denk aan de combinatie van hangende kasten aan de muur, keukenkasten op de vloer en een fornuis op pootjes. Dat laatste maakt dat je meer van de vloer ziet, als gevolg waarvan de ruimte groter oogt. Bij een oven of fornuis op pootjes wordt vaak al snel gedacht aan een model op gas. Er zijn echter ook fornuizen die voorzien zijn van een inductiekookplaat. Alvast wat inspiratie nodig? Bekijk online eens een keuken van Tulp Keukens; het laat je een beeld vormen van de mogelijkheden die je momenteel hebt bij het samenstellen van een keukenontwerp. 

Aan de slag met de indeling van je nieuwe keuken

Vaak is de eerste stap bij het ontwerpen van een nieuwe keuken het bepalen van de indeling van deze ruimte. Keukens worden in tal van verschillende indelingen aangeboden. Populair zijn onder meer de L-vormige keuken, de keuken aan één wand en de U-vormige keuken. In kleinere ruimtes is vaak geen plek voor een los kookeiland. Bij het kiezen van de indeling van je keuken is het vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende opbergruimte. Je wilt voorkomen dat er veel keukenapparaten, keukenhulpmiddelen, enzovoorts op het aanrecht of bijvoorbeeld op de keukenkastjes blijven liggen. Het maakt een kleine keuken al snel erg rommelig! Je kunt dit oplossen door de keukenkasten te combineren met een plankje aan de wand. Op zo’n plankje kun je weckpotten met pastasoorten plaatsen, maar bijvoorbeeld ook leuke rieten manden met keukenaccessoires. Niet alleen leuk, maar ook erg praktisch!

Laat de afzuigkap achterwege in het keukenontwerp 

Ruimte aan de muur voor zo’n plankje creëer je door de afzuigkap weg te laten uit de keuken. Kijk eens naar moderne showroomkeukens; ze hebben in veel gevallen een inductie kookplaat met een eigen afzuigsysteem. De kookgeuren worden in de kookplaat gezogen, vervolgens gefilterd en weer richting de keuken geblazen. Het weglaten van de afzuigkap creëert niet alleen ruimte voor een plankje met rieten manden of weckpotten, maar zorgt er daarnaast voor dat de keuken ruimtelijker oogt. Enig nadeel van zo’n systeem is dat je iets minder kastruimte hebt onder de kookplaat. 

Vergelijkbaar met zo’n moderne kookplaat, is ook het gebruik van een kokendwaterkraan interessant. Je hebt geen losse waterkoker meer nodig, waardoor je meer ruimte hebt op het aanrechtblad. De keuken zal daarbij rustiger ogen, wanneer je hier minder losse apparaten hebt staan. 

Maak een lichtplan voor de keuken

Combineer het ontwerpen van een keuken met het uitwerken van een lichtplan voor deze ruimte. Een kleine keuken oogt groter, wanneer je op verschillende niveaus lampen plaatst. Denk aan een leuke hanglamp aan het plafond, een aantal led spots in de nisjes van je keukenkasten en bijvoorbeeld een losse lamp in de vensterbank bij het keukenraam. Het combineren van licht maakt de keuken niet alleen groter, optisch gezien. Ook geeft het de ruimte een sfeervolle uitstraling. Combineer basisverlichting met functionele- en accentverlichting. Op het internet valt hier veel over te lezen. 

Kies voor rustige, zachte kleuren en vormen

Een van de keukentrends van dit moment is het gebruik van zachte zandtinten in keukens. Zeker in een kleine keuken is het belangrijk om voor zachte, rustige kleuren en vormen te kiezen. Laat de rechte hoeken achterwege; kies zoveel mogelijk voor ronde vormen. Ronde vormen komen niet alleen van pas in een kleinere keuken, maar bijvoorbeeld ook in de badkamer. Lichte, frisse kleuren hebben daarnaast de fijne eigenschap dat ze kalmte uitstralen. Precies wat je zoekt bij de bereiding van een diner aan het eind van je drukke werkdag. 

Inhoud
wonenmetlef.nl
Logo
Shopping cart