Winterproof genieten! Alles wat je moet weten over tuinkachels

De dagen worden korter, de avonden kouder, maar jouw tuin hoeft geen winterslaap te houden. Met een tuinkachel breng je warmte en sfeer naar buiten, of je nu marshmallows roostert onder de sterren of met een dekentje geniet van een goed gesprek. Maar hoe zit het met de kosten, het gebruik en kun je verantwoord stoken zonder het milieu te belasten? Hieronder ontdek je alles wat je moet weten om van jouw tuin een gezellig toevluchtsoord te maken – het hele jaar door. Pak een kop warme chocolademelk en lees mee!

Wat mag het kosten?

De prijs van een buitenhaard of tuinkachel hangt natuurlijk helemaal af van het materiaal, formaat en wat je er allemaal mee kan doen. Over het algemeen zijn tuinhaarden gemaakt van gietijzer. Dit duurzame materiaal geleidt de warmte goed, waardoor het extra lang lekker warm blijft rondom de kachel. Kosten hiervoor kunnen variëren van 50 tot 300 euro. Wil je liever stoer cortenstaal of rvs? Dan moet je iets dieper in de buidel tasten. En dat geldt ook voor de tuinhaarden waarin je bijvoorbeeld een lekkere pizza kunt bakken. De prijzen beginnen hier bij €800,- en kunnen flink oplopen. Maar dan heb je wel wat.

Zo stook je verantwoord!

Het klinkt waarschijnlijk als muziek in de oren om lekker tot de late uurtjes buiten te kunnen zitten, maar ja elk voordeel heeft ook zo zijn nadeel. Zo kan het stoken van hout ook leiden tot rook- en stankoverlast waar zowel je buren als het milieu niet heel blij van worden. Zo adviseert Milieu Centraal zelfs om maximaal twee keer per week buiten te stoken en wordt het in sommige gemeenten zelfs verboden vanaf 2025. Wil je wel lekker de kachel aansteken? Let dan even op de volgende dingen:

  • Gebruik alleen kurkdroog hout! Bij vochtig hout komen er namelijk veel ongezonde stoffen vrij.  
  • Gooi het liefst ook geen papier, karton of behandeld hout in het vuur. Afval en plastic zijn al helemaal een no-go!
  • Brandbare blokken van geperst hout aka een briket zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Gebruik dan ook geen brandbare vloeistoffen om een kachel aan te maken.
  • Zorg ervoor dat het vuur op hoge temperatuur brandt en stapel het hout losjes op elkaar voor voldoende zuurstoftoevoer.
  • Een gesloten haard zorgt voor minder overlast.

Inhoud
wonenmetlef.nl
Logo
Shopping cart