Wil jij beginnen met het verhuren van kamers? Dat kan een interessante inkomstenbron zijn, maar er komt wel veel bij kijken. Voor verschillende vormen van verhuur zijn andere voorwaarden en regels van toepassing. Daarom delen we in dit artikel enkele afwegingen waar je rekening mee kan houden.
Eén of meerdere kamers verhuren?
Als je overweegt om geld te verdienen met het verhuren van kamers, is je eerste afweging of je een of meerdere kamers wil verhuren. Heb je een appartement dat je op kunt delen, zodat je er meerdere huurders in kwijt kunt? Of wil je misschien een kamer in het huis waar je zelf woont verhuren?
Het is belangrijk om dit eerst voor jezelf duidelijk te krijgen. Er zitten namelijk andere regels verbonden aan de verschillende huurconstructies. Zo hoef je voor hospitaverhuur (een kamer verhuren in je eigen huis) vaak geen huuropbrengsten bij de Belastingdienst aan te geven.
Gemeubileerd of ongemeubileerd?
Weeg naast het aantal kamers en een eventuele verbouwing ook af of je het gemeubileerd of ongemeubileerd wilt verhuren. Vanzelfsprekend kun je meer huur per maand vragen voor een gemeubileerd appartement, maar het betekent tegelijkertijd dat je meer materialen hebt die slijten.
Een bank moet sneller vervangen worden dan een keuken. Daarnaast is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de financiële gevolgen van eventuele schade. Hoewel je er dus meer huur voor krijgt, komen er ook meer kosten kijken bij het verhuren van een gemeubileerde kamer.
Kleine aanpassingen of volledige renovatie?
Is de kamer of woning al klaar om te verhuren, of moet er hier en daar nog wat aan gebeuren? Als verhuurder ligt het meeste onderhoud in jouw handen. Je zult dus de afweging moeten maken: ga je alleen wat kleine dingen opknappen of ga je voor een volledige renovatie voordat je begint aan verhuur?
Bij een volledige renovatie komen natuurlijk veel meer kosten kijken. Maar als later blijkt dat er toch meer onderhoud nodig was dan je had ingeschat, zul je een verbouwing moeten doen terwijl de huurder er al in zit. Dit heeft meer voeten in de aarde. Je moet bijvoorbeeld een ander tijdelijk onderkomen regelen en al het meubilair ergens opslaan. Dit is dus een belangrijke keuze die het waard is om de tijd te nemen om de voors en tegens goed tegen elkaar af te wegen.
Verhuur voor bepaalde of onbepaalde tijd?
Een laatste, maar zeker niet onbelangrijke afweging, is of je de kamer(s) voor bepaalde of onbepaalde tijd wilt verhuren. Dit leg je vast in de huurovereenkomst. Het voordeel van verhuur voor onbepaalde tijd is dat je er weinig omkijken naar hebt.
Maar verhuren voor bepaalde tijd is het makkelijker om je huis op termijn weer te verkopen. Wil je dus tijdelijk testen of verhuren wat voor je is, pas dan op met het verhuren voor onbepaalde tijd. Huurders zijn namelijk goed beschermd, waardoor je ze niet zomaar de deur kan wijzen als je je huis weer wilt verkopen.
Geld verdienen met je kamers
Of je nu een losse kamer wilt verhuren of alle kamers in een appartement, het is altijd verstandig om de juiste afwegingen te maken voordat je een huurder in je huis laat wonen. Door het goed voor te bereiden, weet je waar je aan begint.