In de tweede helft van de negentiende eeuw deed de vensterbank zijn intrede in Nederlandse huizen. Grotere ramen in huizen waren populair geworden. Dit leidde tot de introductie van raambekleding met een uitstekende vensterbank, en het werd gebruikelijk om planten en decoraties in de ramen te plaatsen. Inmiddels zijn vensterbanken het visitekaartje voor je huis, aangezien het het eerste is wat je te zien krijgt. Daarom is het goed om stil te staan bij het design en de inrichting van jouw vensterbank.
Vensterbanken als onderdeel van het interieur
Of je nu wel of niet graag spullen op de vensterbanken zet, ze dragen veel bij aan de algehele uitstraling van het raam en zijn de moeite waard om er wat moeite in te steken. Als de vensterbanken niet bij de rest van het interieur passen of erg versleten zijn, is het wellicht een goed idee om ze volledig te vervangen. Anders is het misschien voldoende om ze op te frissen met een beetje schuren en verven of oliën. Een andere optie is om ze te bedekken met decoratief plastic of, als ze moeilijk te verwijderen zijn, er een houten of MDF-plaat op te leggen.
Verschillende materialen
Als je met de vensterbank een design statement wilt maken, is het goed om na te denken over het gewenste materiaal. De stijl van de vensterbank moet immers passen binnen het geheel van interieur. Er zijn in dat opzicht veel opties om uit te kiezen. Zo zijn er MDF vensterbanken. Deze zijn vervaardigd uit fijngemalen houtvezels. De houtvezels worden onder een hoge druk samengeperst, waardoor er een glad afgewerkt oppervlak ontstaat. MDF vensterbanken passen perfect bij moderne interieurs met een overwegend strak design. Een ander voorbeeld is grenen vensterbanken, gemaakt van massief hout. Grenen biedt een natuurlijke look, die mooi past binnen landelijke of traditionele interieurs.
Inrichting
Naast het materiaal is ook de inrichting van de vensterbank bepalend voor de algehele stijl. Een smalle vensterbank kun je het beste inrichten met kleinere en lagere voorwerpen. Zorg ervoor dat er niet te veel spullen in het raam staan, anders lijkt het rommelig. Maak bijvoorbeeld stillevens, en groepeer de details op de vensterbank in plaats van alles in een rechte lijn neer te zetten. Decoreer grotere en diepere vensterbanken met hogere interieur details zoals een grote lamp, vaas of pot. In alle gevallen kun je kiezen voor een inrichting in verschillende formaten om niveauverschillen op de vensterbank te creëren; hierdoor oogt het raam dynamischer en levendiger. Ook het op elkaar stapelen van kranten of boeken is een leuke en eenvoudige manier om niveauverschillen in het raam te creëren. Versier met details in hetzelfde kleurenschema voor een mooi en uniform effect. Als je een wat speelsere sfeer wilt creëren, kun je één of enkele details in een opvallende kleur plaatsen.