Ton-sur-ton: zo creëer je een kleur-op-kleur interieur

Is er één kleur waar je helemaal weg van bent en waarmee je het liefst je hele interieur wilt inrichten? Dan ben je toe aan ton-sur-ton! In dit interieur speelt één kleur in verschillende tinten de hoofdrol. Niet alleen in verf of behang op de muur, maar in (bijna) alles, van meubelbekleding tot gordijnen en accessoires.

Wil jij weten hoe je een ton-sur-ton inrichting creëert zonder dat het gebruik van één kleur monotoon wordt? We geven je graag een paar slimme tips!

Wat is ton-sur-ton

‘Ton-sur-ton’ is Frans voor ’tint op tint’ of ‘kleur op kleur’. Dat betekent dus dat je één kleur in verschillende tinten in het interieur terug laat komen. De keuze voor gradaties in kleur geeft je interieur een chique uitstraling. Bovendien oogt het rustiger en harmonieuzer en scheelt het je veel keuzestress als je niet goed kunt kiezen tussen verschillende kleuren.

Kies de juiste kleur

Een ton-sur-ton interieur begint natuurlijk met het kiezen van de juiste kleur. Weet je precies welke kleur je het mooiste vindt? Dan heb je de leidraad voor jouw interieur.

Ben je er nog niet helemaal uit voor welke kleur je wilt gaan? Maak dan een moodboard van interieurs die jou aanspreken. Als je voldoende interieurs verzameld en naast elkaar gelegd hebt, zie je al snel welke kleur hier uit springt.

Kies de juiste tinten

Kies van jouw voorkeurskleur verschillende tinten, variërend van licht naar donker. Vijf verschillende tinten is een goed uitgangspunt. Ga daarvoor bijvoorbeeld naar een verfwinkel en leen een kleurenwaaier, of ga naar een bouwmarkt om kleurenstalen te kiezen. Deze neem je mee naar huis. In de winkel en op internet zien kleuren er namelijk altijd een beetje anders uit dan in de ruimte die je wilt inrichten. Dit heeft te maken met de lichtinval en de werking die de tinten op elkaar hebben. Koop dus pas verf of behang en accessoires als je in de ruimte zelf hebt gezien dat de kleur en tinten je echt aanspreken.

Combineer met tinten

Lichte tinten gebruik je voor de grotere oppervlakten zoals de muren en het plafond. Een lichte tint laat een ruimte groter lijken en vormt een goede en rustige basis om mee te combineren.

Werk hierna verder in iets donkerdere tinten voor de minder grote oppervlakten, zoals de meubelbekleding, raambekleding en een eventueel vloerkleed. Vervolgens ga je voor nog een tint donkerder in de accessoires zoals vazen, kussentjes en lampen.

Kies een complementaire kleur

Wil je toch iets meer lef of een speelser interieur? Kies dan voor een complementaire kleur van de hoofdkleur en breng een paar accenten in deze kleur aan in het interieur. Wil je weten welke kleur je hiervoor het beste kunt kiezen? Gebruik dan de kleurencirkel en zie in één oogopslag welke kleur complementair is aan jouw gekozen kleur.

Inhoud
wonenmetlef.nl
Logo
Shopping cart