Ben je ook zo dol op de Marokkaanse keuken? Of op Nederlandse stoofpotjes? Met een tajine maak je de lekkerste (Marokkaanse) stoofgerechten. In deze koopgids kijken we naar de beste tajines voor inductie. We hebben allerlei producten beoordeeld, waarbij de gemene deler is dat ze op inductie kunnen worden gebruikt.
Er zit onder meer verschil in de gebruikte materialen. Je ziet straks aardewerken tajines voorbijkomen, maar de beste tajine voor inductie is gemaakt van aluminium, de Tajine Agadir. De diameters kunnen verschillend zijn. In deze koopgids leggen we je alles uit over waar je op moet letten bij tajines.
Hoe komen wij tot de top 10 beste inductie tajines? 🏆
Wij beoordelen de inductie tajine op basis van verschillende criteria. De populariteit bij webshops zoals Bol.com is één van de belangrijkste graadmeters om een inductie tajines al dan niet op te nemen in onze top 10. Een andere belangrijke rol spelen het aantal ontvangen reviews en het gemiddelde cijfer van deze reviews bij het betreffende product. Ten slotte testen wij zelf ook enkele producten om zo uiteindelijk tot de juiste selectie beste inductie tajines van 2024 te komen.
10 keer de beste inductie tajine van 2024
Ø30cm
Ø 28 cm
Ø33.5 cm - deksel wit
De 5 beste tajines voor inductie uitgelicht
Het is niet eenvoudig om te bepalen wat de beste tajine inductie is. Wij zijn tot de onderstaande lijst gekomen door verschillende factoren met elkaar te vergelijken. Het materiaal van de pan is bijvoorbeeld erg belangrijk, maar we nemen de prijs van een tajine ook mee. Zo zijn we tot deze top vijf gekomen.
Aluminium tajine Agadir
De beste tajine inductie is de Tajine Agadir, van het merk Hakal Line. Deze tajine is gemaakt van aluminium. Romantici zullen zeggen dat dit bij een authentieke tajine eigenlijk niet kan, maar de kwaliteit van dit product is zo goed dat we je de Agadir niet willen onthouden. De antiaanbaklaag is een van de opvallende punten van deze tajine. Je weet zeker dat het voedsel niet blijft plakken.
De warmteverdeling is uitstekend, wat perfect is voor koken op inductie. Het deksel heeft de kenmerkende speciale kegelvorm, waardoor condens gelijkmatig over het gerecht wordt verdeeld. De handvaten zijn van siliconen, waardoor ze niet heet worden. Je kunt de tajines van dit merk dus eenvoudig oppakken tijdens het koken.
De schaal heeft een diepte van 7,5 centimeter en een diameter van 29 centimeter. Deze tajine voor inductie is geschikt voor gerechten tot 8 personen. Behalve op inductie kan deze tajine ook op andere warmtebronnen worden gebruikt.
Aluminium is een prima materiaal voor tajines. Het is sterk en licht. Bijkomend voordeel is dat het niet het duurste materiaal is. Dat zie je ook terug bij de Tajine Agadir. Het is een van de goedkoopste tajines uit deze lijst. Een goede prijs, een prima pan en uitstekende reviews. Je snapt waarom we de Agadir bovenaan hebben gezet.
Bestel de Tajine Agadir bij deze vertrouwde webshop(s):
Emile Henry Tajine – Ø 32 cm – Fusain
De pannen van Emile Henry worden gemaakt in Frankrijk. Dat gebeurt al sinds, houd je vast, 1850. In al die jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest en is het bedrijf enorm gegroeid. Er worden veel tajines gemaakt. De beste Emile Henry tajine inductie is de Emile Henry Tajine. De Fusain is gemaakt van aardewerk. Leuk detail is dat alle pannen met de hand worden gemaakt.
Betaal je hier dan niet ontzettend veel voor? Dat valt eigenlijk best mee. Deze tajine voor inductie is wel wat duurder dan de vorige, maar is nog altijd prima te betalen. Bovendien haal je een uitstekende pan in huis. Het materiaal is slijt- en krasvast, waardoor je je hele leven van de tajine gebruik kunt maken.
De kwaliteit van het glazuur is erg goed. Met een diameter van 32 centimeter is het zeker geen kleine tajine. Deze uitvoering is in het zwart, maar als je liever een andere kleur koopt, kan dat ook. Emile Henry heeft op dat vlak vijf smaken.
De tajine mag in de vaatwasser, maar wij adviseren je om de pan met de hand schoon te maken. Door zelf af te wassen, verleng je de levensduur. Nog een tip uit de reviews van andere gebruikers: zet het vuur niet te hoog. Dan levert de Emile Henry Tajine de beste prestaties.
Bestel de Emile Henry Tajine bij deze vertrouwde webshop(s):
Marocstore Tajine – Ø 30 cm
Voor de beste aardewerk tajine op inductie willen we de Marokkaanse Familie Tajine zeker niet vergeten. Alleen vanwege het design zou je deze tajine al willen gebruiken. En het leuke is dat het niet alleen bij de pan blijft. Je koopt namelijk een compleet pakket. Naast de tajine zit er een kookboek met 500 tajine gerechten in, een zakje met Marokkaanse kruiden en ingelegde citroenen, een grote smaakmaker.
Over naar de tajine. Deze heeft een diameter van 30 centimeter en een hoogte van 26 centimeter. Het is niet de grootste maat, maar je kunt de pan nog makkelijk voor 6 tot 8 personen gebruiken. Minder mag uiteraard ook.
In het kegelvormige deksel zie je het authentieke Marokko terug. Dit deksel is met de hand gemaakt uit aardewerk. De bodem van de tajine is van gegoten aluminium, waardoor deze licht en stevig is. De warmtegeleiding is perfect, ideaal voor inductie.
Redenen om deze tajine inductie te kopen zijn de goede kwaliteit, het fraaie design en het feit dat het om een pakket gaat. De prijs/kwaliteitverhouding is ook erg goed. En nog even over het design, je kunt kiezen uit zeven uitvoeringen. De kleuren zwart en bruin komen hier steeds in terug.
Bestel de Marokkaanse Familie Tajine bij deze vertrouwde webshop(s):
Tajine Teffo – Ø 34 cm
De Teffo Tajine is ook een opvallend item. Geen typische Noord-Afrikaanse kleuren, maar zilver en wit. Als je de beste witte tajine inductie zoekt, heb je die bij deze gevonden. De pan is gemaakt van roestvrij staal. In de bodem zit een dikke aluminium laag, die ervoor zorgt dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.
De twee roestvrijstalen handvaten geven je een goede grip. En het deksel doet behalve zijn werk ook lekker mee met het fraaie design. Het deksel is namelijk gemaakt van glanzend wit aardewerk. De tajine van Teffo is op meerdere vlakken een aanwinst voor je keuken.
De diameter van de tajine is 34 centimeter. Dat is vrij groot. Als je voor wat grotere gezelschappen wilt koken, is dit dan ook een prima pan. De antiaanbaklaag is gemaakt van emaille. De kwaliteit hiervan is erg goed, zodat eten nooit blijft kleven.
De diameter van de onderkant van de tajine is 30 centimeter. Het fraaie design en de goede kwaliteit komen terug in de reviews. Ook wordt genoemd dat het een flinke tajine is. Hier moet je met koken op inductie wel rekening mee houden.
Bestel de Teffo Tajine bij deze vertrouwde webshop(s):
Le Creuset Tajine – Ø 35 cm
Zeg je Le Creuset, dan zeg je gietijzer. Dit Franse bedrijf is dé specialist op het gebied van gietijzeren pannen. Het zal je dan ook niet verbazen dat de beste Le Creuset tajine inductie is gemaakt van gietijzer. Een diameter van 35 centimeter is flink. De inhoud (5,2 liter) is dat uiteraard ook.
Gietijzer is een prima materiaal voor pannen. Het heeft wel een nadeel, het gewicht. Deze tajine weegt ruim zeven kilo. Leeg, wel te verstaan. Nu is het wel een voordeel van een tajine dat je hem op tafel kunt zetten. Dat hoort bij deze pannen.
De Le Creuset Tajine - Ø 35cm - Kersenrood heeft de prachtige kersenrode kleur, die prima past bij zowel tajines als gietijzer. Het aardenwerken deksel houdt stoom vast, zodat er condens wordt gevormd. De condens zorgt ervoor dat de ingrediënten lekker mals en extra smaakvol worden. Voor het beste resultaat kun je het beste op laag of gemiddeld vuur koken.
Het gewicht is geen minpunt. Dat weet je als je een gietijzeren pan koopt. De hoge prijs vinden we wel een minpunt. Le Creuset is niet het goedkoopste merk en gietijzer is duur, vandaar dat het geen verrassing is. En je krijgt er een uitstekend product voor terug. De tajine is handig in gebruik en een absolute topper.
Bestel de Le Creuset Tajine - Ø 35cm - Kersenrood bij deze vertrouwde webshop(s):
Tajine inductie: dit zijn de soorten (en voordelen)
Je hebt in de productomschrijvingen gezien dat er verschillende soorten tajines zijn. En, laten we eerlijk wezen, ze zien er allemaal goed en leuk uit. Om je op weg te helpen, zetten we hieronder de populairste tajines op een rij.
Authentieke tajine
Met een tajine waan je je een beetje in Noord-Afrika, vandaar dat we beginnen met de traditionele tajines. Ze zijn gemaakt van drie soorten materialen. Keramiek (aardewerk) werd vroeger vaak gebruikt. Tegenwoordig wordt eerder gekozen voor RVS of gietijzer, hoewel een authentieke tajine van keramiek ook nog gewoon verkrijgbaar is.
Het meest authentiek is ongeglazuurd keramiek. Hierbij moet je wel even checken of deze pan op je inductie platen past en werkt. De pasvorm zie je vanzelf. De bodem moet magnetisch zijn. Dit is bij de meeste keramieken tajines niet het geval.
Ongeglazuurd keramiek heeft een voorbehandeling nodig. Een geglazuurde keramieken tajine is op dat gebied makkelijker. Bij een authentieke tajine is het echt belangrijk dat je checkt of deze geschikt is voor inductie. Dat zeiden we daarnet ook al, en dat is niet voor niks.
RVS tajine
Bij een roestvrijstalen tajine is het niet de vraag of hij op je inductie platen past. Dat kan namelijk (vrijwel) altijd. Een RVS tajine is modern. Vaak wordt roestvrijstaal gecombineerd met een geglazuurd keramieken deksel. Je koopt deze pan niet voor de authentieke look, maar voor het gebruiksgemak.
Roestvrijstaal is sterk, maar je moet wel uitkijken met temperatuurverschillen. De onderkant kan niet kapot, maar het keramieken deksel kan bij te hoge temperaturen barsten.
Gietijzeren tajine
Ook dit is een moderne variant. Gietijzer is oersterk en kan op inductie worden gebruikt. Deze tajines hebben een geglazuurd keramieken deksel. Daarom is het uitkijken met te hoge temperaturen in de oven. 180 graden is echt de max, omdat het deksel anders beschadigd raakt.
Bij een gietijzeren tajine moet je rekening houden met het flinke gewicht. En het is geen authentieke pan. Daar staat het grote gebruikersgemak tegenover. Bovendien kan een tajine in allerlei kleuren worden gemaakt.
Hoe gebruik je een tajine?
We hebben het al een tijd over tajines, maar hebben de werking nog niet besproken. Omdat een tajine iets anders is dan een gewone kookpan, leggen we je graag uit hoe je de pan gebruikt. In een tajine bereid je gerechten langzaam. Tajines worden vooral gebruikt voor het stoven van vlees, vis en groentegerechten.
Hoewel deze pannen bij de Noord-Afrikaanse keuken horen (Marokko, Algerije en Tunesië), kun je allerlei gerechten bereiden. Kip- en lamsgerechten zijn bijvoorbeeld heerlijk als ze uit de tajine komen. En een Frans gerecht in combinatie met een beetje wijn is eveneens een goed idee.
Een tajine bestaat uit twee delen. Je hebt een holle, ronde schaal waar het eten op wordt gelegd. Daarboven zit een deksel in de vorm van een kegel. Dankzij het deksel is de schaal bijna volledig afgesloten. Dit zorgt voor de beste warmtegeleiding, waardoor het eten perfect wordt gegaard.
Koken met een tajine is koken met vocht. Tussen de ingrediënten leg je dan ook wat vocht op de schaal. Zodra de tajine op de inductie platen staat, verdampt het vocht en condenseert het op de binnenkant van de kegel. De damp loopt weer terug de pan in, waardoor de inhoud niet uitdroogt. Integendeel, het gerecht wordt hartstikke mals.
De roots van de tajine
Een tajine is een mooi en leuk product. Je ziet de geschiedenis en proeft dit ook. Ten tijde van de nomaden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, duizenden jaren geleden, konden ze maar weinig spullen meenemen. Hierdoor waren ze genoodzaakt om éénpansgerechten te maken. Daar kwam de tajine om de hoek kijken.
Het viel in de Sahara ook niet mee om sappig vlees te vinden. Door een tajine te gebruiken, kon het vlees langzaam gaar worden en het vocht maakte dit sappig.
Tajines werden vroeger niet thuis gebruikt, maar in een plaatselijk badhuis. De meeste mensen maakten thuis alle ingrediënten en de bereiding gebeurde in het badhuis.
Tegenwoordig zie je tajines nog altijd veel op straat. Stel dat je op vakantie bent in Marokko, Algerije of Tunesië, dan moet je maar eens naar een plaatselijke markt gaan. Je wordt meteen aangetrokken door de heerlijke geur die uit een tajine komt.
Conclusie: dit zijn de beste tajines voor inductie
Voor sommigen is het misschien als vloeken in de kerk, maar de Tajine Agadir staat bij ons bovenaan. Het is een uitstekende pan, die ook nog prima te betalen is. En aluminium is prima voor een tajine.
Ook Emile Henry heeft een goede tajine voor inductie afgeleverd: Emile Henry Tajine. Deze pan is met de hand gemaakt in Frankrijk. Wil je voor een authentiek ogende tajine gaan? Dan is de Marokkaanse Familie Tajine de beste keuze.