Vraag 10 professionele koks waar je het beste in kunt roerbakken, en het overgrote merendeel zal de stalen wok als antwoord geven. Het voordeel van plaatstaal is dat het snel opwarmt en de warmte ook perfect vasthoudt. En dat heb je nodig als je gaat wokken.
Betere reclame kan de stalen wok natuurlijk niet krijgen. Fabrikanten springen hier dan ook gretig op in door uitstekende plaatstalen wokpannen te fabriceren. In deze koopgids ontdek je wat de beste stalen wokpannen zijn, om bij jou in de keuken te gebruiken. De Cook&Pan Wokpan gooit hoge ogen.
Hoe komen wij tot de top 10 beste stalen wokpannen? 🏆
Wij beoordelen de stalen wokpannen op basis van verschillende criteria. De populariteit bij webshops zoals Bol.com is één van de belangrijkste graadmeters om een stalen wokpan al dan niet op te nemen in onze top 10. Een andere belangrijke rol spelen het aantal ontvangen reviews en het gemiddelde cijfer van deze reviews bij het betreffende product. Ten slotte testen wij zelf ook enkele producten om zo uiteindelijk tot de juiste selectie beste stalen wokpannen van 2025 te komen.
Top 10 beste stalen wokpannen van 2025:
Ø 20cm
Ø 40cm
Ø 32cm
Ø 28cm
Ø 41cm
Ø 28cm
3 keer de beste plaatstalen wok uitgelicht:
Hieronder volgen drie uitstekende stalen wokpannen, die alle drie een aanwinst voor je keuken zijn. Er zijn wel wat verschillen, die onder meer betrekking hebben op de diameter en de warmtebron. Zo kun je de juiste keuze voor jouw wensen maken.
Cook&Pan Wokpan
De Cook&Pan Wokpan is een hoogwaardige 30 cm roestvrijstalen pan met de keramische GreenShield anti-aanbaklaag, volledig vrij van PFAS, PTFE, PFOA en Teflon. Door de driedubbele laag presteert hij uitstekend bij dagelijks gebruik, waarbij hij tot 2,5 × langer meegaat dan conventionele pannen. De pan is geschikt voor inductie, gas, elektrische en halogeenfornuizen, én oven- en vaatwasserbestendig, waardoor hij bijzonder veelzijdig is.
Dankzij het dikke, vervormingsvrije bodemontwerp en de laser-geëtste honingraatstructuur kan je moeiteloos vlees dichtschroeien, vis en groenten perfect bereiden en eieren bakken met minimale olie. Bovendien blijft de metalen RVS handgreep koel tijdens het koken, en verbruikt de pan tot 30% minder energie door optimale warmtegeleiding.
Bestel de Cook&Pan Wokpan bij deze vertrouwde webshop(s):
DUCQ 3 laags wokpan met anti-aanbaklaag
De DUCQ 3 laags wokpan met anti-aanbaklaag is gebouwd volgens een drielaagse (3-ply) constructie met roestvrij staal en een extra harde ‘high build’ anti-aanbaklaag, die vrij is van PFOA. Daarmee kun je op relatief hoge temperaturen wokken, zonder dat ingrediënten gemakkelijk blijven plakken of aanbranden.
De bovendiameter bedraagt 28 cm en de onderzijde heeft een contactoppervlak met de kookplaat van circa 16 cm. De pan weegt ongeveer 2,1 kg en is geschikt voor alle warmtebronnen: inductie, gas, elektrisch, halogeen én de oven.
Verder is het ontwerp gebruiksvriendelijk: de wok heeft een ergonomische holle greep die prettig in de hand ligt en tijdens het koken goed bestand is tegen opwarming, waardoor je minder snel met pannenlappen hoeft te werken. Bovendien is hij vaatwasmachinebestendig, wat het onderhoud vereenvoudigt. Al is bij antiaanbaklagen vaak handwas aanbevolen om de levensduur te verlengen.
Bestel de DUCQ 3 laags wokpan met anti-aanbaklaag bij deze vertrouwde webshop(s):
Cook&Pan Signature Wokpan
De Cook&Pan Signature Wokpan is ontworpen voor veelzijdig gebruik: hij is geschikt voor inductie, gas, elektrisch, keramisch en halogeen, en kan ook de oven in. De constructie omvat een stevige aluminium basis met een keramische antiaanbaklaag die vrij is van PFAS, waardoor veilig en verantwoord koken mogelijk is. Het handvat is van roestvrij staal (RVS) en de pan is vaatwasmachinebestendig, wat extra gebruiksgemak biedt tijdens het schoonmaken.
Qua prestaties belooft de wokpan een langere levensduur dan veel standaard pannen: volgens fabrikant houdt hij tot circa 2,5 keer langer stand bij intensief gebruik. Daarnaast wordt benadrukt dat door de goede warmteverdeling energie bespaard kan worden (tot ongeveer 30 %). De wand en bodem zijn ontworpen voor optimale hitteverspreiding, wat bijdraagt aan een gelijkmatige garing van ingrediënten. Dit is essentieel voor bijvoorbeeld wokgerechten. Het stijlvolle zwarte ontwerp zorgt er bovendien voor dat de pan er niet alleen functioneel uitziet, maar ook mooi in de keuken staat.
Bestel de Cook&Pan Signature Wokpan bij deze vertrouwde webshop(s):
Dit zijn de voordelen van een stalen wokpan
In het begin van dit artikel kon je al lezen dat stalen wokpannen ontzettend populair zijn, ook onder professionele chefs. Dat heeft met een aantal zaken te maken. Om te beginnen zijn deze pannen oersterk, je kunt zelfs stellen dat ze onverwoestbaar zijn. Voor (amateur)koks die regelmatig wokken, is dat natuurlijk goed nieuws.
Ten tweede is plaatstaal een zeer goede warmtegeleider. Ook zijn de pannen bestand tegen extreem hoge temperaturen, wat tijdens het roerbakken nogal eens wil gebeuren. Een plaatstalen wok kan daarnaast op vrijwel alle warmtebronnen worden neergezet.
Let op de antiaanbaklaag
Check voor je aankoop altijd even of er een antiaanbaklaag in de bodem zit, en zo ja, welke dat is. Er zijn wokpannen waarbij je deze laag zelf nog moet inbranden. Dit is overigens heel simpel. Je verzit een bodempje olie totdat het gaat roken. Daarna haal je de olie eruit en is de antiaanbaklaag gecreëerd.
Conclusie: dit is de beste stalen wokpan voor jou
Je hoort mensen weleens zeggen dat als je iets koopt je het maar beter goed kunt doen. Met een wok van plaatstaal weet je dit zeker, ze gaan ontzettend lang mee. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Cook&Pan Wokpan. Dit is een vrij grote wok, van 32 centimeter, met uitstekende kookprestaties.
Mensen die op inductie koken, kunnen geen betere stalen wok kopen dan de DUCQ 3 laags wokpan met anti-aanbaklaag. Wil je het nog sterkere carbon staal, dan heeft Skottsberg de beste wok voor je.
