Oude meesters met een glimlach

Een echt kunstwerk van Rembrandt aan je muur thuis? Dat kan met het nieuwe Nederlandse label Arty Shock. Gastblogster Femke de Wit vertelt over enkele kunstwerken van de collectie en welke Arty Shock haar favoriet is.

Kunst in je huis
Ik denk dat iedereen er wel eens over nadenkt of droomt om een echt kunstwerk in je huis te hebben hangen. Er is natuurlijk helemaal niets mis met een mooi ingelijste print of poster, maar een echt kunstwerk is toch weer wat anders.

Wij hebben toevallig deze zomer ons eerste echte kunstwerk gekocht. Bij een pop-up gallery in onze straat werden een maand lang kunstwerken van jonge kunstenaars getoond. Om het toegankelijk voor een breed publiek te houden waren alle werken onder de €1000. We zijn verliefd geworden op een foto van een ietwat verwelkt boeket in blanke vla (dit is een typisch gevalletje van “je moet het zien” want nu klinkt het niet echt heel interessant vrees ik). Ondertussen pronkt onze eerste kunstaankoop op de donkergrijze muur in onze slaapkamer.

In de categorie “betaalbare kunst” is er nu een nieuw Nederlandse label; Arty Shock. Bedacht en uitgevoerd door een reclame bureau (!), Pietje Precies.

Kunst met een knipoog
De collectie van Arty Shock bestaat uit prints van oude Hollandse meesters met een twist, een knipoog, waar je een lach van op je gezicht krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het Melkmeisje dat melk in een bakje gevuld met cornflakes giet of een portret van Willem I Key met een hippe pilotenbril. Er zijn 8 verschillende werken van onder andere Vermeer, Rubens en Rembrandt. In eerste instantie verkrijgbaar in heel grote formaten 100 x 150 cm (large) en 150 x 225 cm (extra large), maar omdat natuurlijk niet iedereen zo’n gigantische lege muur in zijn huis vrij heeft hebben ze ook een medium formaat op de markt gebracht (en die is dan 80 x 120 cm, nog steeds niet heel klein). Alle werken worden (zoals het bij “echte” kunstwerken hoort) gemaakt in een limited edition, in dit geval 50 stuks, en worden genummerd verkocht. Geprint op prachtig glanzend plexiglas kan je ze met behulp van het meegeleverde ophangsysteem een klein stukje vrij van de muur erachter hangen, wat een statisch effect geeft.

Meisje met de parel

Mijn favoriete foto uit de collectie van Arty Shock is schilderij Meisje met de parel. Het mysterieuze meisje uit de 17de eeuw houdt een hypermodern glimmend goudkleurig pistool vast. Waar haar licht geopende mond in het oorspronkelijke schilderij van Vermeer iets lijkt te willen zeggen, blaast ze in deze versie de rook van het pistool alsof ze net geschoten heeft. Vandaar die mysterieuze blik in haar ogen, of is het toch een smeekbede? De spanning tussen de oude schildering, het craquelé en het hoekige moderne pistool kan bijna niet groter. Datzelfde geldt voor het onschuldige meisje (we zullen nooit weten of het een dochter van Vermeer was of een dienstmeid) en de houding waarin ze de rook uit de loop van haar pistool blaast. Hoe vaak je er ook naar kijkt… het blijft iets mysterieus hebben. Je bedenkt makkelijk je eigen verhaal erbij en dat maakt het juist zo leuk!

Bijzonder exemplaar

En stel je voor dat je zelf een goed idee hebt voor een oude Hollandse meester met een knipoog, dan kan je contact opnemen met Arty Shock. Zij kunnen er eentje speciaal voor jou alleen maken, hoe bijzonder! Van welk werk word jij enthousiast? Misschien ga je wel voor de Vereniging van water en aarde van Rubens, maar dan met een enorme tatoeage op de rug of voor de surfer die dwars door de Zeeslag van Van De Velde heen vaart? Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar jouw favoriet!

Succes met de zoektocht naar jouw favoriete kunstwerk! 

Femke de Wit
www.shopinstijl.nl  

wonenmetlef.nl
Logo
Shopping cart