Kook je op inductie? Dan heb je het getroffen. Je kookt namelijk niet alleen energiezuiniger, maar je gerechten zijn ook sneller gaar en stiekem smaken ze ook nog eens een stuk beter. Een voorwaarde is wel dat je de goede pannen gebruikt. In deze koopgids ontdek je wat de beste koekenpan voor inductie is.
We hebben een mooie lijst gemaakt waarin diverse pannen terugkomen. De DeBuyer Mineral B Element Koekenpan is de beste. Verder kijken we onder meer naar een kleine koekenpan en de beste pan zonder antiaanbaklaag.
Hoe komen wij tot de top 10 beste inductie koekenpannen? 🏆
Wij beoordelen de inductie koekenpannen op basis van verschillende criteria. De populariteit bij webshops zoals Bol.com is één van de belangrijkste graadmeters om een inductie koekenpan al dan niet op te nemen in onze top 10. Een andere belangrijke rol spelen het aantal ontvangen reviews en het gemiddelde cijfer van deze reviews bij het betreffende product. Ten slotte testen wij zelf ook enkele producten om zo uiteindelijk tot de juiste selectie beste inductie koekenpannen van 2024 te komen.
Top 10 inductie koekenpannen van 2024
Koock Amsterdam® Skillet
Gietijzer - 25cm - Koekenpan - Seschikt voor alle warmtebronnen
Dagelijkse kost door Jeroen Meus Koekenpan
ø20cm - Inductie - Anti-aanbak - PFAS-vrij
Ø 30 cm
Ø 28 cm
Ø 28 cm
Ø 20 cm - PFAS-vrij
Ø30 cm - Brons
5 keer de beste koekenpan inductie uitgelicht:
Hieronder vind je uitgebreide omschrijvingen van de vijf beste koekenpannen voor inductie. De lijst is zeer gevarieerd. We kijken naar verschillende materialen en afmetingen, zodat je de beste keuze kunt maken.
DeBuyer Mineral B Element Koekenpan – Zilver – Rond – Ø 28 cm
De beste koekenpan inductie is in Frankrijk gemaakt, door het bekende en alom gerespecteerde merk DeBuyer. De pan is voor 99% gemaakt uit zuiver ijzer, wat een volledig natuurlijk mineraal is. De pan bereikt probleemloos hoge temperaturen, waardoor hij uitermate geschikt is voor aanbraden, grillen en afdichten.
In de pan zit een natuurlijke anti-aanbaklaag, waarop geen coating is aangebracht. De bodem van de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan wordt overigens steeds iets donkerder. Dat is normaal en zelfs een goed teken. De bakprestaties worden hier namelijk door bevorderd en de antiaanbaklaag komt steeds beter tot zijn recht.
De pan heeft een diameter van 28 centimeter. Mocht dit te groot of te klein zijn, dan is dat geen probleem. DeBuyer heeft zeven formaten gemaakt. De grootste koekenpan heeft een diameter van maar liefst 36 centimeter, de kleinste komt aan 20 centimeter.
Dit is de perfecte inductie koekenpan. De DeBuyer Mineral B Element Koekenpan kan echter ook op andere warmtebronnen worden neergezet. Ook de oven is een mogelijkheid.
Bestel de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan bij deze vertrouwde webshop(s):
Vtwonen.nl | €52,49 | bekijken |
Bol.com | €52,50 | bekijken |
Knivesandtools.nl | €59,99 | bekijken |
Reshift.nl | €69,43 | bekijken |
GreenChef Mini Inductie Koekenpan – Ø 14 cm – Keramisch – PFAS-vrij
28 centimeter is de standaard maat voor koekenpannen. Wil je het echter een stuk kleiner hebben, dan heeft GreenChef daar de geschikte pan voor. De GreenChef Mini Inductie Koekenpan heeft een diameter van 14 centimeter. Dit formaat is ideaal als je een American pancake, een eitje of een hamburger wilt bakken.
De kwaliteit van de beste kleine koekenpan inductie is erg goed. In de bodem zit een ThermolonTM keramische antiaanbaklaag. Dit is volledig natuurlijk en heeft uitstekende bakprestaties. De laag is versterkt met diamant, zodat de levensduur extra lang is.
De pan heeft een body die uit twee lagen bestaat. Daardoor is de warmtegeleiding perfect, wat een vereiste is voor koken op inductie. Ook andere warmtebronnen zijn een mogelijkheid voor deze pan, maar inductie heeft toch wel een streepje voor.
De kleine koekenpan heeft een bakeliet greep die lekker in de hand ligt. Vanwege het compacte formaat is dit logischerwijs een lekker lichte pan. De schoonmaak kan op meerdere manieren. De GreenChef Mini Inductie Koekenpan mag namelijk in de vaatwasser. Om de levensduur zo lang mogelijk te houden adviseren we echter om de pan met de hand af te wassen. Het is trouwens ook beter om houten of siliconen spatels te gebruiken.
Bestel de GreenChef Mini Inductie Koekenpan bij deze vertrouwde webshop(s):
GreenPan Cambridge koekenpan 20cm – brons – inductie – PFAS-vrij
Ten opzichte van vroeger is er op het gebied van pannen veel veranderd. Specifiek als het gaat om de bodems van pannen. Vroeger werden antiaanbaklagen gemaakt van giftige materialen, zoals PFAS. Dat is gelukkig niet meer toegestaan. Daarnaast zijn er fabrikanten die lang onderzoek hebben gedaan naar de beste antiaanbaklagen.
GreenPan is daar een voorbeeld van. De GreenPan Cambridge Keramische Koekenpan is de beste koekenpan inductie PFAS-vrij. In de pan zit de Thermolon Infinity keramische antiaanbaklaag. De laag is niet alleen gezond, maar ook ontzettend sterk, omdat deze is versterkt met diamant. Je kunt in de pan metalen spatels gebruiken, daar kan de bodem prima tegen.
De diameter van de GreenPan Cambridge Keramische Koekenpan is 20 centimeter. Dit is een wat kleiner formaat, dat voor 1 of 2 personen geschikt is. De vlakke bodem is ideaal voor koken op inductie. Andere warmtebronnen zijn ook een mogelijkheid. De pan mag in de oven, mits je de temperatuur niet hoger dan 180 graden Celsius laat komen.
De handgreep blijft tijdens het koken koel, hoe warm de bodem van de pan ook wordt. De antiaanbaklaag kan een temperatuur van maximaal 450 graden aan. Dat zegt iets over de uitstekende kwaliteit. Het is overigens slim om niet op hoog vuur te beginnen, maar de pan geleidelijk te laten opwarmen.
Bestel de GreenPan Cambridge Keramische Koekenpan bij deze vertrouwde webshop(s):
Koock Amsterdam Skillet – gietijzer – 25 cm – koekenpan
Koock Amsterdam® Skillet
Gietijzer - 25cm - Koekenpan - Seschikt voor alle warmtebronnen
De Koock Amsterdam® Skillet is een stevige pan die van gietijzer is gemaakt. De pan weegt bijna 2,5 kilo, wat best veel is voor een koekenpan met een diameter van 25 centimeter. De vlakke onderkant maakt dat deze pan perfect is om te gebruiken op inductie platen.
Gietijzer heeft diverse voordelen. Als je er goed voor zorgt, gaat de pan een leven lang mee. Daarnaast is het een puur product, dat zonder antiaanbaklaag wordt geleverd. Dat is overigens geen enkel probleem. Koock heeft de gietijzeren pan behandeld met plantaardige olie. Daarna is de pan is een grote oven met extreem hoge temperatuur (1500 graden) gezet. Zo is er een dun laagje gevormd.
Je kunt de pan zelf inbranden om een antiaanbaklaag te creëren. Verderop in deze koopgids leggen we uit hoe dat werkt. De beste koekenpan inductie zonder antiaanbaklaag is ook in andere maten te bestellen.
Voor de schoonmaak van de pan kun je kiezen voor de vaatwasser of je handen. Wij raden je om voor de tweede optie te kiezen. Afwassen met de hand is beter voor de bodem van de pan. En als het mogelijk is om een leven lang gebruik te maken van deze gietijzeren inductie koekenpan, moet je daar natuurlijk alles voor doen.
Bestel de Koock Amsterdam® Skillet bij deze vertrouwde webshop(s):
Dagelijkse kost door Jeroen Meus – koekenpan Ø 20 cm
Dagelijkse kost door Jeroen Meus Koekenpan
ø20cm - Inductie - Anti-aanbak - PFAS-vrij
Jeroen Meus is een bekende Vlaamse kok met een eigen televisieprogramma, Dagelijkse Kost. De beste keramische koekenpan inductie ontleent zijn naam hieraan. Deze pan is gemaakt van natuurlijke materialen. De pan warmt snel op, waardoor het gebruik een feestje is.
De Dagelijkse kost door Jeroen Meus Koekenpan heeft twee handgrepen. De diameter van de pan is 20 centimeter, wat een stukje kleiner is dan het gemiddelde. Deze pan wordt ook wel een sahanpan genoemd. Dit komt uit Turkije en is ontworpen voor eenpansgerechten. In vrijwel ieder Turks huishouden zie je deze pannen staan.
De stevige en vlakke bodem is ideaal voor inductie. Andere warmtebronnen zijn eveneens een mogelijkheid, waaronder de oven. Bij de oven is de maximum temperatuur 200 graden Celsius. In de bodem is een keramische antiaanbaklaag verwerkt, het al eerder genoemde Thermolon. De laag is gemaakt op basis van zand, waardoor er nooit schadelijke stoffen of dampen zullen vrijkomen.
Je hoeft bij deze inductie koekenpan niet bang te zijn dat je voor de naam betaalt. Dat zie je weleens als beroemdheden een product hebben ontwikkeld. De Dagelijkse kost door Jeroen Meus Koekenpan is echter aantrekkelijk geprijsd.
Bestel de Dagelijkse kost door Jeroen Meus Koekenpan bij deze vertrouwde webshop(s):
Waarom kiezen voor een inductie koekenpan?
Als je overstapt op inductie, is het slim om nieuwe pannen te kopen. Dat heeft een aantal redenen. Om te beginnen is niet iedere pan geschikt om op inductie te gebruiken. Dit kun je eenvoudig uittesten. Je legt onder de pan een magneetje, als het magneetje blijft kleven kunnen de koekenpannen op inductie worden gebruikt.
De ideale inductie koekenpan heeft een vlakke bodem. Om het optimale effect te bereiken, moet de pan precies op de inductie plaat passen.
Koekenpan op gas gebruikt?
Inductie en gas gaan niet goed samen. Koekenpannen die op een gasfornuis hebben gestaan, zijn waarschijnlijk een beetje krom getrokken. Omdat een kromme of hobbelige pan geen volledig contact met de inductie kookplaat maakt, is het effect niet meer wat het moet zijn.
Als je overstapt op inductie, is het dan ook verstandig om een of meerdere nieuwe koekenpannen te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om een complete inductie pannenset in huis te halen. De prijs van zo’n set kan wel behoorlijk zijn. Een koekenpan inductie is gunstiger geprijsd. De pannen uit onze lijst komen niet boven de 50 euro uit.
Voordelen van koken op inductie
Als je de productomschrijvingen hebt gelezen, heb je al aardig wat voordelen van koken op inductie gezien. Niet voor niks wordt deze vorm van koken steeds populairder. Een van de voornaamste voordelen is dat het energiezuinig is.
Onder de inductie platen zitten spoelen. Als de inductie kookplaat wordt aangezet, treedt het magnetisch veld in werking. De spoelen gaan sneller draaien, hierdoor komt er warmte vrij. Via de bodem van de pan wordt de warmte overgedragen. Daarom is het zo belangrijk om pannen te gebruiken die een vlakke bodem hebben.
Alleen de bodem van de pan wordt verhit, waardoor er geen warmte verloren gaat. Gezien de hoogte van de energieprijzen is het fijn om iedere besparing mee te pakken.
Koken met inductie koekenpan is veiliger
Een ander belangrijk voordeel van koken op inductie is dat het veiliger is. Je werkt in de keuken niet met vuur, waardoor de kans op een keukenbrand klein is. Uiteraard moet je blijven oppassen, de inductieplaat kan immers ook nog behoorlijk warm worden. Nu is het wel zo dat er geen verhitting meer plaatsvindt zodra je de pan van de warmtebron haalt. Dat maakt de kans op verbrande handen een stuk kleiner.
Koekenpannen inductie zonder antiaanbaklaag
Op het eerste gezicht zou je zeggen dat je nooit een koekenpan zonder antiaanbaklaag moet kopen. Het idee dat je zorgvuldig bereide pannenkoek, omelet of hamburger grotendeels aan de pan blijft kleven, is niet erg smakelijk. Je kunt echter ook prima een pan zonder antiaanbaklaag kopen. Een voorbeeld uit onze lijst is de gietijzeren pan van Koock Amsterdam® Skillet. Je zorgt bij deze pan zelf voor een laag, door de pan in te branden.
Koock Amsterdam® Skillet
Gietijzer - 25cm - Koekenpan - Seschikt voor alle warmtebronnen
Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar is het zeker niet. We zullen hieronder stap voor stap uitleggen hoe je een bodem inbrandt.
- Als eerste maak je de pan goed schoon. Voor het inbranden is dat een vereiste.
- Stap twee is de pan op het vuur zetten en deze goed heet laten worden.
- Vervolgens giet je wat plantaardige olie in de pan en verdeel je dit goed over de bodem van de pan.
- Daarna is het tijd om de olie te laten inbranden, tot het moment dat de pan gaat walmen. Hierbij verkleurt de bodem. Dat is normaal en hoort er helemaal bij.
- Tot slot zet je het vuur uit en laat je de pan volledig afkoelen. De overtollige olie veeg je weg met keukenpapier.
Als je deze vijf stappen hebt doorlopen, is de pan klaar voor gebruik. Indien nodig kun je dit proces meerdere keren herhalen. Dit is echter geen vereiste, omdat de bodem na iedere keer gebruik weer sterker wordt.
Welke diameter koekenpan inductie heb ik nodig?
In onze koopgids staan pannen met verschillende diameters. We hebben een klein model van 14 centimeter, maar ook een grotere van 28 centimeter.
De gemiddelde maat voor koekenpannen is 24 en 28 centimeter. Deze pannen kun je gebruiken voor huishoudens van 2 tot 6 personen. Vandaar dat veel mensen voor deze diameters kiezen.
Dat is natuurlijk geen verplichting. Niet voor niks worden er verschillende diameters gemaakt. Voor kleine gerechten is het zelfs beter om een klein pannetje voor te gebruiken. Je vindt de juiste diameter voor jou door naar je wensen te kijken. Als je alleen woont en je zoekt een pan voor één hamburger of een American pancake, dan heb je aan een diameter van 14 tot 20 centimeter voldoende.
Voor grotere gerechten zijn er ook genoeg opties. De meeste pannen kunnen met meerdere afmetingen worden besteld.
Conclusie: dit is de beste koekenpan inductie voor jou
Aan mogelijkheden geen gebrek. In onze lijst staan allerlei koekenpannen. De beste is van DeBuyer. De DeBuyer Mineral B Element Koekenpan heeft een diameter van 28 centimeter en beschikt over uitstekende bakprestaties.
De GreenChef Mini Inductie Koekenpan is dan weer ideaal als je kleine gerechten wilt klaarmaken. Ook de GreenPan Cambridge Keramische Koekenpan is niet al te groot. Deze twee pannen vallen op door de zeer milieuvriendelijke bodem die in de pannen zit. Voor iedere inductie koekenpan geldt trouwens dat er geen schadelijke stoffen zijn gebruikt.
Koock Amsterdam® Skillet
Gietijzer - 25cm - Koekenpan - Seschikt voor alle warmtebronnen
Dagelijkse kost door Jeroen Meus Koekenpan
ø20cm - Inductie - Anti-aanbak - PFAS-vrij