Hoe haal ik het meeste uit mijn kleine tuin?

We weten allemaal als tuinliefhebbers hoe belangrijk het is om een mooie en functionele buitenruimte te hebben. Wat gebeurt er echter als je ruimte beperkt is? Er is gelukkig geen reden om je zorgen te maken als je je in die situatie bevindt. Zelfs in een kleine tuin kan je een prachtige en uitnodigende sfeer creëren met een beetje inspiratie en creativiteit. Een mooie tuin kachel kan bijvoorbeeld al veel doen voor de sfeer, of een gezellig zithoekje. In dit artikel volgen meer tips om het meeste uit jouw kleine buitenruimte te halen.

Wees niet bang om groenten en bloemen te mengen

Als je het meeste uit een kleine tuin probeert te halen, kan het verleidelijk zijn om bloemen helemaal te vergeten. Bloemen verbeteren echter meer dan alleen het uiterlijk van een tuin. Ze helpen bestuivers en trekken nuttige insecten aan. Kweek eetbare bloemen zoals Oost-Indische kersen, viooltjes en korenbloemen om aan salades toe te voegen of om gebakken producten mee te versieren. Plant hoge, stevige zonnebloemen om te gebruiken als latwerk voor stokbonen. Kweek morning glory in bloembakken en laat ze rond de reling van de veranda lopen. Plant goudsbloemen tussen groenten om witte vliegen tegen te gaan.

Compacte meubels

Als je een kleine tuin of erf hebt, is het belangrijk om goed na te denken over het hoofddoel en hoe je van plan bent om het te gebruiken. Bijvoorbeeld: ga je de tuin gebruiken om buiten te eten, voor entertainment en etentjes met familie en gasten? Of ga je het vooral gebruiken voor je eigen ontspanning en recreatieve doeleinden? Zullen kinderen en huisdieren de ruimte gebruiken? Zo ja, hoe vaak en op welke manier? Het hangt allemaal af van het kiezen van de juiste items en ze vervolgens op een ergonomische manier te installeren. Dus of je nu een eettafel wilt om te eten, een bank en stoelen om te entertainen, een chaise om te loungen of een gezellige tuin kachel om savonds rondom te zitten met vrienden: denk na over je ruimte, hoe je die gaat gebruiken en ontwerp en investeer op basis daarvan.

Werk zowel horizontaal als verticaal

Een slimme manier om meer ruimte in een kleine tuin te krijgen, is door zowel horizontaal als verticaal te werken. Om dit te bereiken, kun je bijvoorbeeld meer plantenbakken aan de schutting hangen, een klimop tegen de muren bevestigen of een uitklapbare tafel aan de wand bevestigen. Door meer verticaal te decoreren, blijft er meer horizontale ruimte over voor tuinmeubels. Dus, heb jij ook een kleine tuin en weet je niet zo goed wat je ermee moet doen? Volg dan de bovenstaande tips om het meeste uit je tuin te halen!

Inhoud
wonenmetlef.nl
Logo
Shopping cart