Ga je een braadpan kopen, dan is de kans behoorlijk groot dat het er één van gietijzer gaat worden. Bij koekenpannen komt dit minder vaak voor. Dat heeft grotendeels met het gewicht te maken. Toch is een gietijzeren pan om in te bakken een prima keuze. In deze koopgids leggen we je uit waarom dat zo is.
En we kijken naar de beste koekenpan van gietijzer voor jou. De Koock Amsterdam® Skillet bijvoorbeeld, een oersterke pan waar je uitstekend in kunt bakken. Ook het bekende merk Le Creuset en het wat minder bekende Navaris komen voorbij.
Hoe komen wij tot de top 10 beste gietijzeren koekenpannen? 🏆
Wij beoordelen de gietijzeren koekenpannen op basis van verschillende criteria. De populariteit bij webshops zoals Bol.com is één van de belangrijkste graadmeters om een gietijzeren koekenpan al dan niet op te nemen in onze top 10. Een andere belangrijke rol spelen het aantal ontvangen reviews en het gemiddelde cijfer van deze reviews bij het betreffende product. Ten slotte testen wij zelf ook enkele producten om zo uiteindelijk tot de juiste selectie beste gietijzeren koekenpannen van 2024 te komen.
10 keer de beste gietijzeren koekenpan van 2024
Ø 30 cm
Ø 28 cm
Ø 32 cm
Ø 16 cm
Ø 30 cm
De 3 beste koekenpannen van gietijzer uitgelicht
Zoals je ziet kun je uit veel verschillende koekenpannen kiezen. We lichten de top drie er nog even voor je uit.
Koock Amsterdam Skillet gietijzer – koekenpan
De beste gietijzeren koekenpan is de Koock Amsterdam® Skillet. Deze koekenpan weegt bijna 3,5 kilo, best veel voor een koekenpan. Als je echter bedenkt dat de diameter 31 centimeter is, dan valt het gewicht wel weer mee. Dankzij de vlakke onderkant is de Koock Amsterdam® Skillet een ideale pan om op inductie platen te gebruiken. Ook alle andere warmtebronnen zijn mogelijk.
In deze gietijzeren pan zit geen antiaanbaklaag. Een probleem is dat geenszins, omdat Koock de pan uitvoerig behandeld heeft met plantaardige olie. Hierna hebben ze de pan in een grote oven gezet met een extreem hoge temperatuur van 1500 graden. Daardoor is er een dun laagje in de bodem gevormd. Je kunt ervoor kiezen om de pan zelf nog in te branden om een extra sterke baklaag te creëren.
Het is een hartstikke sterke pan die mits een goede verzorging nooit kapot gaat. Daarnaast wordt de warmte erg goed vastgehouden. Je kunt behalve deze grote uitvoering ook voor een kleinere maat kiezen. De Koock Amsterdam® Skillet is in vijf maten beschikbaar.
Het is voor de pan het beste als je deze met de hand schoonmaakt. In de vaatwasser kunnen er namelijk kleine beschadigingen ontstaan. Bovendien blijven de bakprestaties optimaal als je de pan handmatig afwast.
Bestel de Koock Amsterdam® Skillet bij deze vertrouwde webshop(s):
Le Creuset Koekenpan Signature Mat Zwart – Ø 28 cm
Als je de beste luxe gietijzeren koekenpan zoekt, adviseren we je om de Le Creuset Koekenpan Signature Mat Zwart te bekijken. Le Creuset is een Frans bedrijf dat bekend staat om de uitmuntende kwaliteit van de pannen. Daarnaast is Le Creuset zowat een synoniem voor gietijzer, wat je ook terugziet in deze pan.
De Le Creuset Koekenpan Signature Mat Zwart heeft een diameter van 28 centimeter en een inhoud van 2,6 liter. Omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, is dit een ideale pan om in te bakken. De pan houdt vocht, voedingsstoffen en smaak uitstekend vast, zodat je van overheerlijke gerechten kunt genieten.
Je kunt deze pan op alle warmtebronnen gebruiken. In de vaatwasser mag de pan niet, omdat er dan beschadigingen kunnen ontstaan. Dat geldt overigens ook voor de vaatwasser. Het gewicht van deze pan is dan wel wat minder dan bij de pan van Koock, ruim 2,5 kilo is nog altijd veel voor een vaatwasser.
Le Creuset is niet het goedkoopste merk, wat ook weer niet verrassend is bij een luxe gietijzeren koekenpan. De prijs is behoorlijk hoog. Daar koop je echter wel een uitstekende pan voor, waar je de rest van je leven gebruik van kunt maken.
Bestel de Le Creuset Koekenpan Signature Mat Zwart bij deze vertrouwde webshop(s):
Navaris gietijzeren koekenpan
Nog even ter ‘verdediging’ van Le Creuset, gietijzeren pannen zijn vaak wat duurder. Toch zijn er ook vriendelijk geprijsde pannen te vinden. De beste goedkope gietijzeren koekenpan is van Navaris. Voor minder dan drie tientjes kun je dit product aanschaffen. De pan heeft een diameter van 25 centimeter, wat een gemiddelde maat is.
Het is een veelzijdige koekenpan waarmee onder meer pannenkoeken kunnen worden gebakken. Ook een stoofschotel en zelfs een pizza behoren tot de mogelijkheden. De pan kan op alle warmtebronnen worden gebruikt, waaronder inductie en de oven.
Navaris heeft ook een handige pan gefabriceerd. Het handvat is 12 centimeter lang, waardoor je de gietijzeren koekenpan altijd comfortabel kunt vastpakken. Het bakken kan in het begin even wennen zijn. De pan heeft namelijk geen antiaanbaklaag. Je kunt de pan voor gebruik inbranden. Daarnaast wordt de laag steeds sterker als je de pan vaker gebruikt.
Deze goedkope gietijzeren koekenpan mag niet in de vaatwasser. Je maakt hem schoon met een zachte spons in warm water. Na het schoonmaken en drogen zet je de pan nog even op laag vuur. Daarbij wrijf je de pan in met wat plantaardige olie. Dit is het beste voor de levensduur van de pan.
Bestel de Navaris Gietijzeren Koekenpan bij deze vertrouwde webshop(s):
Waarom kiezen voor een gietijzeren koekenpan?
Gietijzer heeft diverse voordelen. Het materiaal is hartstikke sterk. Als je gietijzeren pannen goed verzorgt, gaan ze vele jaren mee, waarschijnlijk de rest van je leven. Gietijzer is ook een perfecte warmtegeleider. Het is niet voor niks dat dit materiaal vaak gebruikt wordt bij braadpannen.
Gietijzer is voor jou een goede keuze als je een sterke pan zoekt. Het is niet zo dat pannen van roestvrijstaal en aluminium niet sterk zijn, maar gietijzer staat daar nog net boven.
Je moet er wel rekening mee houden dat de pan geen natuurlijke antiaanbaklaag heeft. Dit wil niet zeggen dat het eten blijft kleven. Je creëert namelijk zelf een antiaanbaklaag. Dat gaan grotendeels vanzelf. Iedere keer dat je de pan gebruikt, wordt de laag een beetje sterker.
Daarnaast kun je de bodem van de pan inbranden. Je maakt de nieuw gekochte pan goed schoon. Vervolgens verhit je de bodem en doe je er een beetje plantaardige olie op. Zodra de olie begint te roken, zet je het vuur uit. Daarna maak je de pan schoon en is deze ingebrand.
Conclusie: dit is de beste gietijzeren koekenpan
Koock heeft met de Koock Amsterdam® Skillet de beste koekenpan van gietijzer gemaakt. Niet voor niks is het een van de populairste pannen van dit moment, ook als je andere materialen daarin meeneemt.
Le Creuset heeft met de Le Creuset Koekenpan Signature Mat Zwart voor een fraai stukje luxe gezorgd. Wil je een geschikte goedkope koekenpan van gietijzer kopen? Dan is de Navaris Gietijzeren Koekenpan perfect.