Vraag tien kookliefhebbers naar hun favoriete materiaal en de meerderheid zal zeggen dat een gietijzeren braadpan ideaal is. Om te braden (en koken) is het perfect, omdat de warmtegeleiding erg goed is. Een gietijzeren pan is dan ook bij uitstek geschikt om vlees of andere gerechten te braden.
In deze koopgids ontdek je wat de beste gietijzeren braadpannen zijn, met de Sous-Chef van het Nederlandse merk Combekk als absolute topper. We kijken naar diverse merken en geven aan waar een goede braadpan van gietijzer aan moet voldoen.
Hoe komen wij tot de top 10 beste gietijzeren braadpannen? 🏆
Wij beoordelen de gietijzeren braadpannen op basis van verschillende criteria. De populariteit bij webshops zoals Bol.com is één van de belangrijkste graadmeters om een gietijzeren braadpan al dan niet op te nemen in onze top 10. Een andere belangrijke rol spelen het aantal ontvangen reviews en het gemiddelde cijfer van deze reviews bij het betreffende product. Ten slotte testen wij zelf ook enkele producten om zo uiteindelijk tot de juiste selectie beste gietijzeren braadpannen van 2025 te komen.
10 keer de beste gietijzeren braadpan van 2025
Ø24 cm - Zwart
Ø29CM - 3L - Ovaal - - Hittebestendig tot 300°C
Rond - Ø 26 cm - 4,4 liter
Ø 28 cm - Gietaluminium - met glazen deksel
Ø 24 cm - Blauw/groen - Gietijzer
De top 5 gietijzeren braadpannen uitgelicht:
Hieronder staan de vijf beste gietijzeren braadpannen. Verschillende factoren hebben een rol gespeeld. Zo hebben we naar de antiaanbaklaag gekeken, de levensduur van de pan en ook de prijs speelt mee.
MOA Gietijzeren Braadpan
De MOA Gietijzeren Braadpan is een veelzijdige en robuuste keuze voor in elke keuken. Met een inhoud van 5,7 liter en een diameter van 26 cm biedt deze pan voldoende ruimte voor diverse kooktoepassingen, van stoven tot sudderen. De kersenrode afwerking geeft de pan een aantrekkelijk uiterlijk dat goed staat in zowel moderne als klassieke keukeninrichtingen.
Deze pan is gemaakt van geëmailleerd gietijzer, wat bekend staat om zijn duurzaamheid en uitstekende warmtebehoud en -verdeling. Hierdoor is de pan ideaal voor gerechten die lang moeten sudderen op lage temperatuur, zoals stoofschotels. Hoewel de pan vaatwasserbestendig is, wordt aanbevolen om deze met de hand te wassen om de kwaliteit en glans te behouden.
Een ander belangrijk kenmerk van de MOA braadpan is dat deze geschikt is voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en de oven. Dit maakt de pan uiterst flexibel in gebruik. Let wel op bij gebruik op een inductiekookplaat; het zware gewicht van de pan kan krassen veroorzaken als deze niet voorzichtig wordt opgetild.
Bestel de MOA Gietijzeren Braadpan bij deze vertrouwde webshop(s):



BergHOFF Ron Line braadpan Ø 26 cm 2.5L
De beste gietijzeren pan voor de BBQ is van BergHOFF en komt uit de bekende Ron Line serie. De braadpan/koekenpan heeft een oersterke bodem, waardoor je bijna nooit vet hoeft te gebruiken. Ook voor de barbecue is dat ideaal. Deze braadpan kan goed tegen extreme hitte.
Behalve op de barbecue is de Ron Line ook te gebruiken op andere warmtebronnen, zoals gas, inductie en elektrisch. En wil je hem een keer in de oven gebruiken? Ook dat is mogelijk. De pan heeft een lange houten steel, die stoer en fraai is vormgegeven.
De diameter is 26 centimeter, dat is rond het gemiddelde. De inhoud van 2,5 liter is wel wat minder dan bij de meeste andere braadpannen. Dat heeft met de vorm te maken. De BergHOFF Ron Line Braadpan heeft namelijk veel weg van een koekenpan. Toch kun je hem prima als braadpan gebruiken, bijvoorbeeld voor het maken van een stoofpotje of draadjesvlees.
Er zit een schenktuit in de pan, waardoor je eenvoudig gerechten met sauzen kunt serveren. De pan mag in de vaatwasser, maar voor de levensduur is het beter om hem met de hand schoon te maken. Zo blijft de bodem het langst van prima kwaliteit.
Bestel de BergHOFF Ron Line Braadpan bij deze vertrouwde webshop(s):

Lodge Braadpan Ø 26 cm
Het Amerikaanse bedrijf Lodge heeft de beste gietijzeren pan voor inductie gemaakt. De pannen van Lodge zijn wereldberoemd. Al sinds het einde van de negentiende eeuw worden er hoogwaardige pannen van gietijzer gemaakt. Een Lodge Logic Double Braadpan, is een aankoop waar je lang plezier van gaat hebben.
Deze braadpan heeft een diameter van 26 centimeter. Hij is vooraf behandeld met plantaardige olie. Daardoor hoef je de pan niet meer in te branden. En het voordeel van gietijzer is dat het bestand is tegen metalen keukengerei. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er krassen in de bakbodem komen.
De Lodge Logic Double Braadpan, kan op alle warmtebronnen worden gebruikt. Zelfs als je met je vrienden een kampvuur hebt gemaakt en wat lekkers wilt klaarmaken, kan deze braadpan gebruikt worden. Het gietijzer zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Je gerechten worden hierdoor egaal gegaard.
Lodge is trots op de producten die het levert. Het bedrijf adviseert je dan ook om de pannen schoon te maken met heet water en een borstel. Daarna droog je de pan meteen af. Als je afwasmiddel hebt gebruikt, dien je de pan daarna in te smeren met plantaardige olie. Zo blijft de pan in optimale conditie.
Bestel de Lodge Logic Double Braadpan, bij deze vertrouwde webshop(s):

BK Fortalit Braadpan – 28 cm
Het Nederlandse merk BK heeft de beste gietijzeren braadpan van 28 cm gemaakt. BK is een bekende naam, dat al veel generaties Nederlanders van pannen heeft voorzien. Uit de Fortalit serie komt deze braadpan. Hij heeft een diameter van 28 centimeter en een inhoud van vier liter.
De Fortalit is een braadpan zoals je deze in je hoofd hebt zitten. Het klassieke model heeft een zwarte buitenkant en een blauwe binnenkant. De binnenzijde is gemaakt van geëmailleerd staal. Dit is oersterk en slijtvast. De snelle opwarming en gelijkmatige warmteverdeling zijn pluspunten.

De BK Fortalit Braadpan kan op alle warmtebronnen worden gebruikt, en is met name ideaal voor inductie. Houd er wel rekening mee dat als je de pan een keer op gas hebt gebruikt, deze niet meer geschikt is voor inductie. En wil je een keer de oven gebruiken, dan kan dat prima. De gietijzeren pan kan een temperatuur van maximaal 230 graden Celsius aan.
De BK Fortalit Braadpan kun je op meerdere manieren schoonmaken. Met heet water en een doek is de beste optie, maar hij mag ook in de vaatwasser. Het is een duurzame braadpan waar je jarenlang plezier van gaat hebben. De handgrepen worden niet heet, waardoor het lekker comfortabel koken is.
Bestel de BK Fortalit Braadpan bij deze vertrouwde webshop(s):
Tefal Trattoria E21846 – Braadpan 24 cm + deksel
Het Franse merk Tefal is bij de meeste mensen vooral bekend van de koekenpannen en wokpannen. Maar het assortiment is rijker dan alleen dat. Dit zie je terug in de beste gietijzeren braadpan van 24 cm. De Tefal Trattoria Braadpan is een wat kleiner model met een diameter van 24 centimeter.
De antiaanbaklaag van deze pan is gemaakt van titanium. Dit is extra sterk, waardoor er nooit een gerecht aan de bodem blijft kleven. En de schoonmaak is met zo’n sterke bakbodem een fluitje van een cent. Het is daarnaast een dikke bodem, waardoor de warmte goed behouden blijft.
De Tefal Trattoria Braadpan heeft handvatten van gegoten aluminium. Je kunt de pan op elke warmtebron gebruiken, waaronder inductie platen. Tot een temperatuur van 250 graden Celsius mag deze gietijzeren pan in de oven.
Bij de pan wordt een passend deksel geleverd. Het geheel koop je voor een gunstige prijs. De Tefal Trattoria is behalve een uitstekend product ook een aankoop met een goede prijs/kwaliteitverhouding. Dit lees je terug in de reviews van andere gebruikers.
Bestel de Tefal Trattoria Braadpan bij deze vertrouwde webshop(s):
Dit zijn de voordelen van een gietijzeren braadpan
Gietijzer is een geliefd materiaal onder gebruikers van pannen. Het heeft dan ook diverse voordelen. Een van die voordelen is dat een gietijzer pan uitstekend warmte kan vasthouden. Daarbij maakt het niets uit hoe hoog je het vuurtje opstookt, gietijzer is goed bestand tegen hitte.
Met name voor braden is dit ideaal. Hierbij laat je gerechten toch al gauw een uurtje of twee sudderen. Daar heb je een sterke pan voor nodig.
Sterk zijn gietijzeren braadpannen zeker. Je kunt wel stellen dat ze niet kapot kunnen. Natuurlijk moet je er wel goed voor zorgen. Dat zit hem voor een deel in de schoonmaak. Het is wel zo makkelijk om de pan na gebruik in de vaatwasser te zetten, maar afwassen met de hand is een stuk beter. Daarnaast hoef je niet de hoogste temperatuur te gebruiken tijdens het koken. Middelhoog tot laag vuur is meer dan voldoende. Daarbij komt dat de pannen warmte goed vasthouden, en je helemaal geen hoog vuur nodig hebt.
Een extra pluspunt van een gietijzeren pan is dat deze op elke warmtebron kan worden geplaatst. Houd er wel rekening mee dat je een pan die je op gas hebt gebruikt, niet meer op inductie platen kunt gebruiken. Als je overstapt van een gasfornuis naar inductie is het dan ook slim om een nieuwe set gietijzeren pannen te kopen.
Minpunten van een gietijzeren braadpan
Bij elk product zijn er minpunten te bedenken. Nu is het in het geval van een gietijzeren pan wel zo dat je niet echt van een minpunt kunt spreken. Het zijn meer zaken om rekening mee te houden.
Zo is gietijzer een vrij zwaar materiaal. Een braadpan van dit materiaal weegt al gauw een kilo of vier. Dat is behoorlijk, maar ook geen probleem. Het is niet dat je pannenkoeken gaat omgooien in de pan.
Let ook altijd goed op de bodem van de pan. In sommige gevallen zul je deze moeten inbranden. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Je verhit de bodem van de pan. Zodra deze op temperatuur is, giet je er een beetje plantaardige olie in. Als deze begint te roken, is het een kwestie van olie wegvegen en je pan is ingebrand. Om het beste resultaat te krijgen, kun je dit een aantal keer herhalen. En na iedere keer gebruiken wordt de bodem sterker.
Gietijzeren braadpan kopen: hier let je op
Inmiddels heb je al grotendeels voor ogen waar je op let bij het kopen van een gietijzeren braadpan. We hebben echter een aantal belangrijke zaken nog niet besproken. De juiste maat is daar een voorbeeld van.
Je kunt immers een braadpan kopen met een diameter van 24 centimeter, maar ook richting de 32 of nog groter gaan. De diameters van braadpannen kun je als volgt zien:
- 24 centimeter: geschikt voor 2 personen
- 26 centimeter: geschikt voor 3 personen
- 28 centimeter: geschikt voor 4 personen
- 30 centimeter of meer: gezelschappen vanaf 5 personen
Nu is niks in beton (of gietijzer) gegoten en is dit slechts een richtlijn. Maar als je geen idee hebt welk formaat je nodig hebt, is dit een handig lijstje om aan te houden.
De antiaanbaklaag
De antiaanbaklaag hebben we al wel genoemd, maar omdat deze zo belangrijk is, lichten we het nog wat extra toe. Braden in een pan waarbij de helft van de maaltijd aan de bodem blijft kleven is namelijk geen pretje.
Je kunt dus kiezen voor een pan met een natuurlijke antiaanbaklaag. Deze moet je zelf inbranden. De andere optie is om een model met gefabriceerde antiaanbaklaag aan te schaffen. Vroeger werden deze lagen gemaakt van giftige stoffen, maar dat mag al een aantal jaar niet meer. Tegenwoordig worden er milieuvriendelijke alternatieven gebruikt.
De prijs
Natuurlijk is het budget belangrijk. Als je kijkt naar de gietijzeren braadpannen uit onze lijst, zie je dat er best wat verschil in prijs kan zijn. De duurste zit een stukje boven de 100 euro, de goedkoopste blijft onder de 50 euro.
Is het merk belangrijk?
Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Wat ons betreft gaat het meer om de kwaliteit van de pan dan om het merk. In die zin maakt het dus weinig uit welke naam er op de buitenkant staat.
Aan de andere kant is het wel zo dat er bepaalde merken zijn die hun sporen verdiend hebben. Voorbeelden daarvan zijn de Nederlandse bedrijven Combekk en BK. En ook namen zoals Tefal en Lodge geven je de zekerheid dat je een goede pan koopt.
Het moeilijke aan een onbekend merk is dat je pas weet hoe de kwaliteit van de pan is als je deze gebruikt. Gelukkig zijn er handige artikelen zoals deze koopgids die je houvast geven bij de aanschaf van een gietijzeren braadpan.
Conclusie: voor welke gietijzeren braadpan kies jij?
Een gietijzeren braadpan is een mooie aanvulling voor je keuken. Je kunt er allerlei gerechten in bereiden en de pannen hebben een lange levensduur. De MOA Gietijzeren Braadpan is de beste uit onze lijst. Deze pan heeft uitstekende kookprestaties en de Sous-Chef is oersterk.
Gietijzeren pannen zijn perfect voor op de barbecue. De beste braadpan om hiervoor te gebruiken is van BergHOFF, uit de Ron Line serie: BergHOFF Ron Line Braadpan. En het Amerikaanse Lodge heeft de optimale braadpan voor op inductie platen gemaakt: Lodge Logic Double Braadpan,.