Een tv ophangen: alles wat je moet weten

Heb jij een nieuwe tv gekocht of ben je van plan een nieuwe tv te kopen? Veel mensen kiezen ervoor de tv aan de muur te hangen. Dit kan makkelijk met een goede TV beugel. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Welke tv-beugel

Wanneer je je tv aan de muur wil hangen, moet je eerst beslissen welk type TV beugel jij nodig hebt. Je kunt kiezen uit vier verschillende typen. Je hebt de vaste TV beugel, waarbij de tv gewoon vast aan de muur hangt, de draaibare TV beugel, waarbij je de tv makkelijk naar links en naar rechts kan draaien, de kantelbare TV beugel waarmee je de tv naar beneden kan kantelen en tot slot de TV beugel die zowel kan kantelen als kan draaien.

Is de muur geschikt

Niet iedere muur is altijd even geschikt om een TV beugel aan te hangen. Dus check eerst of dat bij jouw muur überhaupt wel mogelijk is. Bij een muur van steen, kalkzandsteen en beton kun je zonder problemen een tv ophangen. Bij een gipswand moet er vaak een beetje verstevigd worden voor je de tv op kan hangen. Bij een tv van minder dan 30 kilo lukt het vaak wel zonder versteviging, maar het is wel verstandig om alsnog te verstevigen, voor je dure tv straks kapot valt en een deel van de muur meeneemt.

Is de tv geschikt

Tegenwoordig kun je bijna iedere televisie aan de muur ophangen, maar er zijn nog steeds enkele uitzonderingen. Daarom is het altijd slim als aan de achterkant van het scherm minimaal twee schroefgaten zitten, waarmee je jouw tv aan een tv beugel kunt bevestigen. Een universele tv-beugel past op verschillende maten tv’s. Als de maat van je tv overeenkomt met de maten die bij de beugel staan, dan past het. Het merk van je tv maakt niet uit, omdat de beugel universeel is.

Hoogte

Oké, je hebt inmiddels de juiste tv, de juiste muur en de juiste beugel, maar hoe hoog moet je je tv hangen dan? Dat hangt af van hoe groot jij zelf bent. Ga zitten zoals je zit wanneer je tv kijkt en meet hoeveel centimeter het is vanaf de grond tot je ogen. De tv moet ongeveer zo hoog hangen, dat het punt op je tv-scherm een derde vanaf boven precies op dezelfde hoogte als jouw ogen zit. Dit is best even een gepriegel, omdat dit vaak niet de exacte hoogte is waarop je de gaten voor je tv beugel moet boren. Voor de beste kijkervaring is het wel verstandig om dit heel precies aan te pakken. Na het lezen van dit artikel moet het lukken om jouw tv met succes op te hangen.

Inhoud
wonenmetlef.nl
Logo
Shopping cart