Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol bij het kopen van een huis. Duurzame keuzes zijn namelijk belangrijk tegenwoordig: zo kun je hiermee het milieu helpen, maar kun je het ook merken in de portemonnee. Welke energiezuinige keuzes je kunt overwegen als je duurzaam wil wonen in jouw nieuwe woning, zetten we hieronder voor je op een rij.
Duurzame bouwmaterialen en isolatie
Ga je een woning bouwen? Dan kun je al meteen aan het begin nadenken over duurzame keuzes. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om de woning te laten bouwen met duurzame bouwmaterialen. Kies bijvoorbeeld voor gerecycled hout, duurzame bakstenen en materialen die een lange levensduur hebben. Daarnaast is het ook goed om na te denken hoe je jouw woning wil isoleren. Een goed geïsoleerd is namelijk belangrijk: zo kun je stookkosten verminderen, maar kun je ook het milieu een handje helpen. Isoleer bijvoorbeeld het dak, de muren, vloeren en ramen.
Energiezuinig verwarmingssysteem
Je kunt overwegen om de overstap te maken naar een energiezuinig verwarmingssysteem. Kies bijvoorbeeld voor een verwarmingssysteem dat niet meer werkt op gas; dus in plaats van de cv-ketel kun je kiezen voor een warmtepomp. Een warmtepomp verbruikt namelijk geen gas, maar werkt op stroom. Om het dan helemaal energiezuinig te maken, kun je de warmtepomp combineren met zonnepanelen. Zo kun je de opgewekte energie gebruiken voor jouw warmtepomp.
Ook kun je overwegen om te kiezen voor vloerverwarming. Zo heb je geen radiatoren meer in het zicht, staat het een stuk mooier in de woning én is dit vaak ook een energiezuinige optie ten opzichte van de traditionele radiatoren.
Het kan ook een goede tip zijn om te kiezen voor een zonneboiler. Een zonneboiler is namelijk een duurzame oplossing voor warm water. Dankzij de zonnestralen kan het water verwarmd worden.
Slim energie opwekken en besparen
Het werd net al even kort benoemd: maar je kunt zonnepanelen laten leggen op het dak van jouw nieuwe woning. Dankzij zonnepanelen kun je zelf energie opwekken, waardoor je minder energie hoeft af te nemen van het net. Houd er wel rekening mee dat je het juiste aantal zonnepanelen kiest. Hiervoor kun je van tevoren je verbruik uitrekenen. Wil je energie opwekken én dit ook nog eens opslaan? Dan kun je kiezen voor een thuisbatterij. Met een thuisbatterij kun je namelijk de opgewekte energie opslaan, zodat je het op een later moment kan verbruiken. Ideaal, als je bijvoorbeeld pas na zonsondergang de wasmachine en vaatwasser wil gebruiken.
Waterbesparende maatregelen
Naast dat er kan worden bespaard op energie en gas, is het ook belangrijk om het waterverbruik in de gaten te houden. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een regenwateropvangsysteem aan te schaffen, waarmee je water kunt opslaan en op een later moment kunt gebruiken. Ook zijn waterbesparende kranen een goed hulpmiddel om minder water te verbruiken. En wat dacht je van een groendak? Een groendak isoleert, maar kan ook nog eens regenwater opvangen.
Een aankoopmakelaar als duurzaamheidspartner
Een aankoopmakelaar inschakelen kan handig zijn. Het kost natuurlijk geld, maar je kunt er ook geld mee besparen. Bespaar geld met een aankoopmakelaar doordat hij of zij jou kan helpen bij het uitbrengen van het juiste bod, maar ook omdat een aankoopmakelaar je meer kan vertellen over subsidies en duurzaamheidsmaatregelen.
Een aankoopmakelaar helpt je namelijk met verduurzamen. Zo kan een aankoopmakelaar van grandia-aankoopmakelaars.nl je advies geven over energiebesparende subsidies als je een woning wil kopen in Utrecht.
Denk bijvoorbeeld aan een hypotheekverhoging om energiebesparende maatregelen uit te kunnen voeren. Bij het afsluiten van een hypotheek is het namelijk mogelijk om een extra bedrag te lenen voor energiebesparende maatregelen. De hoogte van dit bedrag is overigens wel afhankelijk van het energielabel van de woning.
Zo heb je recht op een hoger bedrag als het energielabel lager is. Bij een energielabel E, F of G kun je namelijk een hypotheekverhoging krijgen van 20.000 euro. Bij woningen met een energielabel C of D kan dat bedrag 15.000 euro zijn, en bij een energielabel A+++, A++, A+, A of B 10.000 euro.
Houd er wel rekening mee dat hier rentes aan verbonden kunnen zitten. Hiervoor geldt vaak dat je lagere rentes hebt bij langere looptijden. Het is altijd goed om dit te bespreken met een aankoopmakelaar als je een woning wil gaan kopen.