Een pannenkoekenpan hoort in iedere keuken thuis. Wie heeft er op zijn tijd immers geen trek in een overheerlijke pannenkoek? Dit kan de oeroude Nederlandse pannenkoek zijn, of zo’n dunne Franse crêpe die je misschien nog van vakantie kent. Ook de wat dikkere American pancakes zijn bijzonder smakelijk.
Wat de beste pan voor deze pannenkoeken is, ontdek je in dit artikel. We hebben een lijst voor je samengesteld waarmee iedere liefhebber van pannenkoeken uit de voeten kan. Er staan pannen voor op verschillende warmtebronnen in, en van diverse afmetingen. De Tefal Simplicity+ - Pannenkoekpan is de beste pan uit onze lijst.
Hoe komen wij tot de top 10 beste pannenkoekenpannen? 🏆
Wij beoordelen de pannenkoekenpannen op basis van verschillende criteria. De populariteit bij webshops zoals Bol.com is één van de belangrijkste graadmeters om een pannenkoekenpan al dan niet op te nemen in onze top 10. Een andere belangrijke rol spelen het aantal ontvangen reviews en het gemiddelde cijfer van deze reviews bij het betreffende product. Ten slotte testen wij zelf ook enkele producten om zo uiteindelijk tot de juiste selectie beste pannenkoekenpannen van 2024 te komen.
Top 10 beste pannenkoekenpannen van 2024:
De top 5 pannenkoekenpannen uitgelicht:
Met iedere pannenkoeken pan uit de top 5 kun je heerlijke pannenkoeken bakken. Het is deels ook een kwestie van smaak (qua pan dan hè) welk product het beste bij je past. En het is goed om te weten of je in dezelfde pan een dikke Nederlandse pannenkoek kunt maken en een Franse crêpe. Dat leggen we allemaal uit in deze koopgids.
Tefal Unlimited Pannenkoekpan – Ø 25 cm
Een top 5 begin je natuurlijk met de beste pannenkoekenpan. Die is van het wereldberoemde merk Tefal. De Unlimited heeft een diameter van 25 centimeter. De bodem is voorzien van een Titanium Unlimited coating, waardoor deze veel langer meegaat dan andere koekenpannen. Het is een sterke anti-aanbaklaag waar geen eten aan blijft plakken en ook geen krassen op ontstaan.
De Tefal Simplicity+ - Pannenkoekpan is voorzien van het bekende Thermo-Signal. Dit rode rondje in het midden van de bodem geeft aan of de pan de juiste temperatuur heeft bereikt. Zowel voor de kwaliteit van je pannenkoek als voor de levensduur van de pan is dit een voordeel.
Je ziet dat de pannenkoekenpan een stuk platter is dan koekenpannen. Daardoor wordt de pan snel en evenredig opgewarmd, wat belangrijk is bij pannenkoeken. Je kunt de Tefal Simplicity+ - Pannenkoekpan op alle warmtebronnen gebruiken, dus ook op inductie platen.
Tefal heeft voor deze pannenkoekenpan een nieuw design ontworpen. Dit is extra diep, en volgens Tefal de perfecte vorm voor grote porties en praktisch kookgemak. De levensduur van dit product is lang. Een voorwaarde is wel dat je de Tefal Unlimited met de hand schoonmaakt. De vaatwasser kan voor beschadigingen zorgen.
Bestel de Tefal Simplicity+ - Pannenkoekpan bij deze vertrouwde webshop(s):
DeBuyer Mineral B Element Crêpe- en Pannenkoekenpan – Ø 24 cm
De beste inductie pannenkoekenpan komt net als Tefal uit Frankrijk. In het land van de crêpes heeft DeBuyer Mineral B Element Crêpe- en Pannenkoekenpan ontworpen. De pan heeft een diameter van 24 centimeter en is gemaakt van ijzer. Dit is de perfecte pan om crêpes te maken. Dankzij de laag opstaande rand zijn de crêpes eenvoudig om te draaien.
Ook pannenkoeken kunnen natuurlijk perfect in deze pan worden bereid, alleen zullen het niet de dikste exemplaren worden. Als je deze pan van DeBuyer uit de verpakking haalt, is hij nog vrij licht. Naarmate je de pan meer gebruikt, wordt de kleur donkerder. Dat is een goede zaak. De pannenkoeken worden nog krokanter en de functionaliteit van de anti-aanbak gaat omhoog.
In deze ijzeren pannenkoekenpan zit namelijk een natuurlijk anti-aanbaklaag. Door de pan veel te gebruiken, wordt de laag steeds beter. Gelukkig is het helemaal geen straf om regelmatig pannenkoeken of crêpes te eten.
Behalve op inductie kan de DeBuyer Mineral B Element Crêpe- en Pannenkoekenpan ook op andere warmtebronnen worden gebruikt. Waar het bij andere pannen alleen wordt geadviseerd om deze niet in de vaatwasser te doen, mag dit bij deze pannenkoekenpan absoluut niet. De schoonmaak doe je dus met de hand.
Bestel de DeBuyer Mineral B Element Crêpe- en Pannenkoekenpan bij deze vertrouwde webshop(s):
Le Creuset Gietijzeren pannenkoekpan Mat Zwart – 27 cm
Gietijzer ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft voor de bereiding van pannenkoeken ook voordelen. Het zorgt namelijk voor een optimale warmteverdeling waardoor de pannenkoeken egaal gegaard worden en een gelijkmatige bruine kleur krijgen. Daarnaast is gietijzer oersterk, waardoor je meer dan waarschijnlijk de rest van je leven gebruik kunt maken van de pan.
De beste gietijzeren pannenkoekenpan is van, alweer, een Frans merk. En wat voor één. Le Creuset is een grote naam in de wereld van (gietijzeren) pannen. Dat zie je ook wel aan de prijs. Dit is een van de duurdere pannenkoekenpannen. De kwaliteit is echter top.
De warmte wordt zoals gezegd perfect verdeeld. Je kunt de Le Creuster Gietijzeren pannenkoekpan op alle warmtebronnen gebruiken. De pan heeft een diameter van 27 centimeter. Le Creuset adviseert je om bij deze pan siliconen spatels te gebruiken. Hout zou ook kunnen, maar metaal is geen goede keuze. Dan kan de bodem namelijk beschadigd raken.
Het is mogelijk om de pannenkoeken pan schoon te maken in de vaatwasser. Het nadeel daarvan is dat het emaille wat matter kan worden. De kwaliteit van de pan blijft echter goed.
Bestel de Le Creuster Gietijzeren pannenkoekpan bij deze vertrouwde webshop(s):
Hendi Pannenkoekenpan – Ø 32 x 2 cm – Bodem: Ø 28 cm
Hendi heeft de beste grote pannenkoekenpan gemaakt. Groot houdt in dat de bodem een diameter van 28 centimeter heeft. Dat is enkele centimeters meer dan bij de gemiddelde pan. De pan is vervaardigd uit aluminium. De warmtegeleiding van aluminium is zeer goed, waardoor de pan snel de gewenste warmte heeft.
Ook voor de garing van de pannenkoeken is een goede warmtegeleiding essentieel. Aluminium kan op alle warmtebronnen worden gebruikt. Deze pan mag zelfs in de oven, wat helemaal geen gek idee is voor het bereiden van een pannenkoek.
De handgreep van de Hendi Professionele Crepespan is gemaakt van staal met een laag epoxy. In de bodem zit een anti-aanbakcoating die temperaturen tot 260 graden Celsius aankan. De coating is in drie lagen aangebracht en daardoor zeer slijtbestendig.
Een opvallend punt van deze grote pannenkoekenpan is de prijs. Die had je misschien wat hoger verwacht. Hendi heeft echter voor een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding gezorgd. Houd er overigens rekening me dat deze pan niet in de vaatwasser mag.
Bestel de Hendi Professionele Crepespan bij deze vertrouwde webshop(s):
Ibili pannenkoekpan Ø 28 cm
Ook de is aan de grote kant. Als je op zoek bent naar de beste pannenkoekenpan van 28 cm is dit product het bekijken meer dan waard. Dit is een innovatieve en duurzame pan die is gemaakt om het bakken van pannenkoeken zo eenvoudig mogelijk te maken.
De is gemaakt van aluminium en heeft een sterke anti-aanbaklaag. Het beslag blijft niet plakken, en een bijkomend voordeel is dat je minder olie of boter nodig hebt. Dit komt de smaak van de pannenkoeken alleen maar ten goede.
De pan is eveneens uitgerust met een hittebestendige buitenkant. Zeker als je meerdere pannenkoeken bakt, kan de pan behoorlijk warm worden. Koken met de Ibili pannenkoekpan is dankzij de hittebestendige buitenkant volkomen veilig. Met de antislip greep is de pan eenvoudig (en veilig) te verplaatsen.
Ook de Ibili pannenkoekpan heeft een prima prijs/kwaliteitverhouding. Het is de ideale pan om thuis te gebruiken of mee te nemen als je op reis gaat.
Bestel de bij deze vertrouwde webshop(s):
Pannenkoeken bakken in een gewone koekenpan?
Alles kan. Op de motorkap van je auto kun je ook eieren bakken. Zo is het mogelijk om in een gewone koekenpan pannenkoeken klaar te maken. Er zijn echter niet voor niks speciale pannen. De vorm van een pannenkoekenpan is speciaal gemaakt voor het bakken van pannenkoeken.
Ze zijn een stuk lager aan de zijkant, zodat de pannenkoeken makkelijker kunnen worden omgedraaid. Je hoeft niet te prutsen met de spatel die je onder de rand van de koekenpan hoeft te wurmen. Het scheelt niet alleen een hoop gedoe, maar zorgt er ook voor dat de pannenkoeken niet kapot gaan.
Dankzij de dunne rand kun je prima crêpes bakken. En voor het bereiden van een omelet is een pannenkoekenpan ook een goed idee.
Waar moet een goede pannenkoekenpan aan voldoen?
Het is dus meer dan de moeite waard om een pannenkoekenpan aan te schaffen. Als je dit gaat doen, is het zaak om goed te kijken naar de warmtebron waar je op kookt. Zeker voor inductie geldt dat niet alle pannen hiervoor geschikt zijn. De pannen uit onze lijst kunnen overigens allemaal op inductie worden gebruikt.
De eerste pannenkoek mislukt altijd, hoor je vaak. In de praktijk valt dit reuze mee, maar het kan natuurlijk gebeuren. Dat is niet erg, maar als nummers 2 tot en met 6 ook mislukken, wordt het een ander verhaal. Een goede anti-aanbaklaag voorkomt een hoop irritaties.
Je kunt kiezen voor een natuurlijke anti-aanbaklaag of een niet-natuurlijke. Een natuurlijke laag wordt steeds sterker naarmate je de pan vaker gebruikt. Bij een niet-natuurlijke anti-aanbaklaag is dit meteen het geval.
Vlakke onderkant
Het is belangrijk dat de onderkant van de pannenkoekenpan vlak is. Daardoor krijg je niet alleen een mooie ronde pannenkoek die overal even dik is. Een vlakke pan zorgt ook voor een perfecte warmtegeleiding, waardoor de pannenkoek overal even gaar is en een mooie bruine kleur krijgt.
Kan jij pannenkoeken in de lucht gooien om ze te draaien? Het ziet er altijd wel cool uit. Voor een deel is het techniek, maar de pan zelf helpt ook mee. Een goede pannenkoeken pan is licht. Niet alleen voor het omgooien hoor, dit is slechts een extraatje voor de show. Omdat je een pannenkoekenpan regelmatig van het vuur haalt, is het niet handig als het een zware pan is.
Belangrijk: de schoonmaak
Het is een beetje een open deur intrappen door te stellen dat het belangrijk is om een pan goed schoon te maken. Toch trappen we deze deur in, omdat het vanwege meerdere redenen essentieel is om voor een goede schoonmaak te zorgen.
Uiteraard voor de hygiëne. Restjes die achterblijven zijn het paradijs voor bacteriën. Voor de levensduur van de pan is een goede schoonmaak eveneens belangrijk. En dan met name de manier waarop je de pan reinigt. Het is in alle gevallen het beste om dit met de hand te doen. Zo kun je de schoonmaak grondiger doen. Daarnaast kunnen er in de vaatwasser sneller beschadigingen in de anti-aanbaklaag ontstaan.
Het beste is om de pan, als deze is afgekoeld, eerst met koud water te reinigen. Daarna kun je met een sopje de rest doen. Per bodem is het verschillend welke hulpmiddelen je mag gebruiken.
Wat kost een pannenkoekenpan?
Prijzen van pannenkoekenpannen kunnen behoorlijk uiteen liggen. Kijk maar naar onze lijst met pannen. Het varieert van drie tientjes tot dik boven de 100 euro. Nu is die laatste wel een uitzondering, want voor de meeste pannenkoekenpannen betaal je tussen de 30 en 50 euro.
Het is aan jou hoeveel je aan een pan wilt uitgeven. Dit is ook afhankelijk van hoe vaak je de pannenkoeken pan wilt gaan gebruiken. Let in ieder geval altijd op het materiaal en op de anti-aanbaklaag.
Kan ik elke pannenkoek in dezelfde pan maken?
Ook in dit geval geldt weer dat alles kan. Crêpes en pannenkoeken kunnen prima in dezelfde pan worden gemaakt. Ze lijken sterk op elkaar, met dit verschil dat een crêpe een stukje dunner is. Maar de pan zelf is voor allebei zeer geschikt.
Voor American pancakes ligt dit anders. Deze kunnen ook in een pannenkoekenpan worden gebakken. Alleen kun je dan niet verwachten dat je mooie ronde American pancakes krijgt. Omdat deze pannenkoeken een stuk kleiner zijn dan gewone pannenkoeken, vliegt de vorm alle kanten op als je ze in een doorsnee pannenkoeken pan bakt.
Als je de mooiste American pancakes wilt maken, kun je daar het beste een speciale pan voor kopen. Deze pannen lijken een beetje op een poffertjespan. In een pan voor American pancakes zitten echter wat minder gaten dan in een poffertjespan. Meestal zijn het er 6, die je met het beslag vult. Daarna kun je de ronde American pancakes gaan bakken.
Conclusie: dit zijn de beste pannenkoekenpannen
Zeg nu zelf, het water loopt je toch al in de mond bij het zien van de pannenkoekenpannen? De twee dingen die je nodig hebt om de trek te stillen zijn beslag en een goede pan. De Tefal Simplicity+ - Pannenkoekpan is de beste pannenkoekenpan uit onze lijst. De bodem is van uitmuntende kwaliteit en omdraaien is een fluitje van een cent.
De DeBuyer Mineral B Element Crêpe- en Pannenkoekenpan is eveneens een prima koop. Wil je een pannenkoekenpan van gietijzer? Dan is de Le Creuster Gietijzeren pannenkoekpan de beste keuze.